ОСТАННІ НОВИНИ

Безкоштовне лікування безпліддя (in vitro) у Львові. Успіх становить 65%

Андрій Котенський

|

Львівський обласний перинатальний центр за перший рік роботи відділення допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) проконсультував 2300 пар і досяг показника ефективності лікування безпліддя у 65%. Від початку дії програми безкоштовного лікування на світ з’явилося вже 10 немовлят, у тому числі дві двійні. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомила керівниця Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська.

За словами Марії Малачинської, Львівський перинатальний центр став ініціатором створення загальнонаціональної програми стимулювання народжуваності в Україні, яка у 2024 році буде профінансована державою У розмірі 1,5 млрд грн. Відтак цьогоріч перинатальний центр продовжить програму безкоштовного лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій (у тому числі запліднення in vitro), коштом держави.

«Сьогодні виповнився рік, як ми відкрили відділення допоміжних репродуктивних технологій. За цей час ми проконсультували 2300 пар і зуміли прийняти майже 1500 пар. 229 пар розпочали процес лікування за допомогою ДРТ, а 145 із них вже завершили повний цикл і отримали 65% успіху в лікуванні безпліддя. На сьогодні за цією програмою вже встигло народитися 10 дітей», – повідомила Малачинська.

Водночас, як розповіла завідувачка відділення допоміжних репродуктивних технологій Львівського перинатального центру Анна Маркевич, послуги допоміжних репродуктивних технологій надзвичайно потрібні, бо багато пар відкладають, а потім не можуть самостійно народити дитину. Водночас такі послуги мають обмеження через репродуктивний вік жінки то ж гаяти часу не варто.

«Робіть все вчасно. Найефективніший вік для пологів від 20 до 25 років. Звісно можна завагітніти і в 40 років, і ми маємо випадки, що і в 52 роки. Проте, до спеціалістів ДРТ варто звертатися парам до 30 років, які впродовж року не можуть зачати вагітність. Якщо ж ми говоримо про страрші пари то до репродуктологів необхідно звернутися, якщо успіху у процесі вагітності немає вже впродовж шести місяців», – повідомила Анни Маркевич.

Сьогодні державою створено пакет програми медичних гарантій, який передбачає, що жінки від 19 до 40 років можуть отримати безкоштовні послуги ДРТ.

«На базі нашого відділення пари можуть пройти безкоштовне лікування будь-яких видів жіночого чи чоловічого безпліддя. А відтак ми закликаємо пари, які мріють стати батьками, приходити до Львівського обласного перинатального центру на Джорджа Вашингтона, 6, або на Тараса Бобанича, 9, де можна проти консультацію у акушер-гінеколога і з скеруванням отримати весь пакет послуг у відділенні ДРТ. І ця послуга доступна абсолютно всім мешканцям Львівщини, і не лише, ми готові приймати пацієнтів із інших областей», – розповіла Марія Малачинська.

На уточнююче питання кореспондента Львівського порталу, чи є обмеження для кількості пацієнтів, яким може бути надана така підтримка, Марія Малачинська відповіла: «Таких обмежень немає. Ми готові приймати всіх, хто цього потребує і потужності нашої лікарні достатні. У нас працюють висококваліфіковані працівники, які забезпечені високотехнологічною апаратурою для надання послуг на високому рівні».

Вона також додала, що на базі Львівського обласного перинатального центру доступний весь пакет послуг для майбутніх батьків – допоміжні репродуктивні технології, спостереження та ведення вагітності, народжування, і за потреби виходження передчасно народжених дітей у реанімації. Усі ці послуги доступні у пакеті державних гарантій і надаються безкоштовно. Для цього потрібне лише скерування сімейного лікаря, або акушер-гінеколога Львівського обласного перинатального центру.

Як відомо, відділення ДРТ Львівського обласного перинатального центру було відкрито за підтримки обласного бюджету, зокрема, закуплено багато інноваційної апаратури, для проведення високотехнологічних процесів, а також у 2023 році було надано фінансову підтримку для забезпечення ліками пацієнтів, що потребують ДРТ.

Минулоріч 229 пар безкоштовно отримали ліків на 8 млн грн. Цьогоріч за програмою медичних гарантій держава профінансує увесь процес лікування – ліки, пункцію, ембріологію, та ембріотрансфер – комплекс всіх процедур, які необхідні для лікування безпліддя.

Також у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі продовжують безплатну послугу з кріоконсервації біоматеріалу для військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *