ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію в Україні медичного канабісу. Про це йдеться на сайті парламенту.

Так, йдеться про Закон України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Його Верховна Рада в цілому ухвалила 21 грудня 2023 року.

Після цього документ ще проходив низку парламентських процедур, після чого в середині січня його відправили на підпис президенту. 13 лютого закон надійшов назад у Верховну Раду з підписом Володимира Зеленського.

Зазначимо, що про легалізацію медичного канабісу в Україні активно заговорили ще у 2019 році. Втім дотепер ця тема була огорнута низкою міфів і стереотипів, які часто просували політики-популісти. І фактично через п’ять років Верховна Рада таки зуміла його ухвалити попри спроби окремих політсил переписати законопроєкт на свій лад.

Прийнятий закон регулює обіг канабісу виключно у медичних цілях. Таким чином близько 2 млн пацієнтів з онкологією, епілепсію, військові зі симптомами ПТСР, люди з хворобою Паркінсона чи Альцгеймера, епілепсією та іншими тяжкими захворюваннями зможуть лікуватися та полегшувати біль препаратами на основі медичного канабісу.

Зі свого боку МОЗ тепер ще має затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. Придбати їх можна буде лише за електронним рецептом лікаря.

Перевозити й зберігати такі препарати можна буде у кількості, визначеній одним рецептом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *