ОСТАННІ НОВИНИ

Тисячолітній дуб зі Львівщини подали на конкурс європейських дерев-старожил

Наталя Дуляба

|

У європейському конкурсі на краще дерево 2024 року бере участь тисячолітній дуб зі Стрийщини. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОВА.

Йдеться про конкурс «Європейське дерево року», який із 2011 року організовує Асоціація екологічного партнерства (EPA). Переможця обирають через онлайн-голосування.

Цьогоріч у фіналі конкурсу Україну представляє тисячолітній дуб (дуб звичайний, quercus robur l), що росте на території церкви Михайла у селі Верин Стрийського району Львівської області (GPS: N 49°29’16.84”, E 23°59’26.37”).

Це дерево із 1984 року має статус пам’ятки природи місцевого значення і є найстарішим деревом на Львівщині. Крім того, стародавній дуб також зобразили на листівці Українських Січових Стрільців.

«Існує легенда, що під час Другої світової війни в улоговині сидів снайпер і не дав налагодити переправу через Дністер», – вказано у картці-презентації столітнього дуба на сайті конкурсу.

Поруч із ним у фіналі конкурсу представлені дерева-«старожили» зі Словаччини, Португалії, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Бельгії, Польщі, Хорватії, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції та Великобританії.

За інформацією організаторів станом на 8 лютого дуб зі Львівщини перебуває на 9 місці із 2007 голосами. Наступний результат голосування оголосять 15 лютого.

Проголосувати за Європейське дерево-2024 можна до 16:00 22 лютого за цим посиланням. Це займає буквально кілька хвилин, потрібна лише електронна пошта, через яку потрібно підтвердити свій голос.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *