ОСТАННІ НОВИНИ

Білий дім відреагував на відставку Залужного

Ольга Денисяка

|

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував рішення Володимира Зеленського змінити головнокомандувача Збройних Сил України. Про це, як пише Європейська правда.

Представник Білого дому наголосив, що Зеленський – головнокомандувач своїх Збройних Сил, і «він може вирішувати, хто буде у військовому керівництві».

«У цьому й полягає цивільний контроль. Ми про це знаємо. І ми будемо працювати з будь-ким, хто очолюватиме українське військо. Ми продовжимо співпрацю з нашими українськими колегами», – додав Кірбі.

Він також відкинув твердження, що заміна головнокомандувача ЗСУ свідчить про «нестабільність» ситуації в Україні, але не зміг підтвердити, що це кадрове питання попередньо обговорювалось між Києвом і Вашингтоном «на високому рівні».

Нагадаємо, 8 лютого президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний провели зустріч, під час якої обговорювали оновлення в керівництві ЗСУ. Згодом міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва ЗСУ.

Ще до виходу указу про звільнення Залужного Зеленський призначив головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського, який раніше очолював Сухопутні війська.

Що відомо про Сирського?

З початком бойових дій на Донбасі 2014 року Олександр Сирський став начальником штабу АТО. Зокрема, був одним із головних командирів під час боїв за Дебальцеве. За бої в Дебальцеві Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а згодом присвоїли звання генерал-лейтенанта.

З перших днів повномасштабної війни Сирський командував обороною Києва. З літа 2022 року був одним із командувачів контрнаступом ЗСУ на Харківщині. У 2022 здобув відзнаку Героя України.

З осені 2022 до весни 2023 року керував обороною Соледара та Бахмута

До призначення головнокомандувачем з 2019 року обіймав посаду командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *