ОСТАННІ НОВИНИ

В ЄС назвали передумови виділення 50 млрд для України

Андрій Котенський

|

В Євросоюзі назвали передумови, дотримуючись яких Україна одержуватиме кошти в рамках погодженої на саміті програми Ukraine Facility на 50 млрд євро. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на висновки саміту ЄС.

«Передумовою підтримки України в рамках програми є те, що Україна продовжує підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему, та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини, включаючи права осіб, які належать до меншин», – йдеться у висновку.

Лідери ЄС також наголосили, що Єврокомісія та Україна в рамках реалізації програми повинні вжити всіх необхідних заходів для захисту фінансових інтересів ЄС, зокрема, щодо запобігання, виявлення та ліквідації шахрайства, корупції, конфліктів інтересів та порушень.

Ключову роль в управлінні програмою для України відіграватиме Рада Євросоюзу.

«На основі річного звіту Єврокомісії про реалізацію програми для України Європейська рада щороку проводитиме дебати щодо реалізації програми з метою надання рекомендацій», – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що рішення Ради Євросоюзу будуть ухвалюватися кваліфікованою більшістю голосів для ухвалення та внесення змін до програми, а також для затвердження та призупинення виплат на основі відповідних оцінок та пропозицій Єврокомісії.

Лідери також зазначили, що у разі необхідності, через два роки Європейська рада може запросити Єврокомісію внести пропозицію для розгляду в контексті нової багаторічної фінансової рамки.

Рішення про дебати щодо програми і можливий перегляд фінансової рамки через два роки, за повідомленнями ЗМІ, є компромісним з метою уникнути вето угорського прем’єра Віктора Орбана.

Як відомо, у четвер, 1 лютого, усі 27 лідерів Євросоюзу погодили багаторічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Передісторія

Наприкінці 2023 року Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро допомоги протягом наступних чотирьох років.

Згодом в Угорщині заявили, що можуть зняти своє вето за умови, що фінансування для України будуть переглядати щороку.

Західні ЗМІ писали, що 22 січня Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні.

Відтак лідери ЄС готові були зайняти жорстку позицію, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Перед цим Європарламент уже закликав позбавити Угорщину права голосу в ЄС, зважаючи на поведінку Орбана.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *