ОСТАННІ НОВИНИ

На фасаді львівської школи відкрили одразу 5 меморіальних таблиць захисників України

Андрій Котенський

|

У четвер, 1 лютого, на фасаді львівської школи №86 відкрили відразу п’ять меморіальних таблиць пам’яті загиблих львів’ян, які загинули в боях із російськими окупантами. Іваночко Андрій, Захарко Ігор, Діанов Валерій, Якимов Владислав та Малаховський Павло свого часу навчалися у цій школі, тому місто вшановує їх пам’ять, виготовивши такі таблиці. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

На жаль, майже кожна школа Львова уже має меморіальні таблиці своїх випускників, що героїчно загинули на захисті України.

«5 меморіальних таблиць на стіні цієї школи вшановують пам’ять 5 випускників цього навчального закладу, які загинули у російсько-українській війні. На жаль, фактично в кожній нашій школі є загиблі випускники і ми щотижня відриваємо нові таблички.

Ми маємо розроблену процедуру встановлення меморіальних таблиць. Рідні звертаються до навчального закладу, надають коротку інформаційну довідку і фото для дошки. Далі ми передається це в управління архітектури, що розробляє макет, погоджуємо його з близькими і фінансуємо виготовлення такої таблиці», – розповів начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк.

Меморіальні таблиці, які сьогодні відкрили, вшановують пам’ять таких захисників:

Павло Малаховський. З перших днів повномасштабного вторгнення росії боровся за незалежність України. Героїчно загинув 3 січня 2023 року під м. Бахмут Донецької області у віці 35 років.

Валерій Діанов. Боровся з окупантами на східному напрямку і героїчно загинув на 44-ому році життя у бою за м. Вугледар Волноваського району Донецької області (31 січня 2023 року).

Ігор Захарко. Виконував бойові завдання на Донецькому напрямку, захищаючи незалежність України. 8 лютого 2023 року героїчно загинув у віці 37 років у с. Водяне.

Владислав Якимов. Воював на Луганщині та на Запорізькому напрямку. 20 березня 2023 року героїчно загинув у віці 27 років у с. Кузьмине Сєверодонецького району Луганської області. Представлений до нагороди орденом «За мужність І ступеня» (посмертно).

Андрій Іваночко. Захищав незалежність та територіальну цілісність України в зоні АТО (2015-2017рр). У перші дні великої війни був під Києвом, відвойовував свободу України. 21 березня 2022 року героїчно загинув на 30-му році життя під Миколаєвом, смт. Первомайськ. Нагороджений посмертно орденом «За мужність ІІІ ступеня».

«Наші соколята з цих меморіальних дошок будуть зустрічати дітей, батьків, вчителів і щодня нагадувати всім, за що вони віддали життя. Вони загинули, аби ми жили в мирній, квітучій Україні. Мій син Андрій дуже любив Україну. Він хотів помститися росіянам за все те зло, яке вони спричинили нашому народу і захистити тих, хто не міг захиститися сам. Відкриття таблиці для мене дуже цінне, бо мій син любив школу. Він завжди з теплотою згадував свою першу вчительку Марію Зеновіївну, яка завжди раділа дитячим маленьким перемогам і виховала в них чуйність, людяність та доброту. Також Андрій любив свою класну вчительку Лідію Миколаївну, що завжди його підтримувала. Дякую за це безмежно і за пам’ять про мою дитину», – сказала пані Лілія, мама загиблого Героя Андрія Іваночка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *