ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі вперше в Україні провели операцію на серці за допомогою робота Da Vinci

Маркіян Рой

|

У львівській лікарні святого Пантелеймона кардіохірурги провели чоловіку операцію на серці за допомогою робота Da Vinci. Вони першими в Україні провели операцію на серці за допомогою робота-хірурга. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

44-річний Сергій Шаріков родом з Волині. Торік у чоловіка з’явилась задишка та пекучий біль в ділянці серця. Він звернувся за допомогою до лікарів. Ті виявили у Сергія стенокардію, що виникла внаслідок порушення кровопостачання міокарда, та призначили медикаментозне лікування. Воно подіяло і на якийсь час симптоми зникли. Але за кілька місяців консервативне лікування вже не допомагало.

«Я мав настільки пекучий біль і задишку, що не міг піднятися на третій поверх. Про фізичні навантаження взагалі забув. Я навіть не міг допомогти дружині донести важкі пакети від магазину до машини – це вже було мені не під силу», – розповідає Сергій.

Після погіршення стану Сергій звернувся за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона. Лікарі провели пацієнтові коронарографію та встановили діагноз – ішемічна хвороба серця.

«На момент звернення одна із головних артерій у серці Сергія була звужена аж на 80%. Відповідно кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним. Пацієнт потребував термінової операції на серці», – зазначають у лікарні.

Кардіохірурги на чолі із керівником Центру серця та судин Роман Домашич ухвалюють рішення оперувати Сергія за допомогою робота Da Vinci. Такий спосіб втручання має низку переваг: маленькі проколи замість великих розрізів, точність виконання та швидка реабілітація. Попри це, ще ніхто в Україні не виконував операцій на серці із застосуванням робота-хірурга. Наші спеціалісти наважилися стати першопрохідцями і майже рік готувалися до проведення такого втручання. Спеціально для цього вони стажувалися у провідних клініках США та Європи.

Сергій стає першим в Україні пацієнтом, якому виконують операцію на серці за допомогою робота. Через чотири маленьки проколи наші кардіохірурги дісталися до серцевого м’яза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину і таким чином – відновили повноцінне кровопостачання.

Вже на четверту добу Сергій поїхав додому без жодних скарг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *