ОСТАННІ НОВИНИ

Харків’янин готував кібератаки на урядові сайти і корегував вогонь рашистів

Наталя Дуляба

|

У Харкові затримали хакера ФСБ, який готував кібератаки на урядові сайти та ще й був корегувальником ворожого вогню. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Йдеться про учасника російського хакерського угруповання «Народна сyberармія РФ», яке підконтрольне ФСБ. Ним є мешканець Харкова, спеціаліст у сфері ІТ, якого російські спецслужби залучили до співпраці через спеціалізований Telegram-канал хакерських спільнот.

Встановлено, що зловмисник коригував ворожий вогонь по Харкову та готував кібератаки на сайти українських органів влади. Саме за його наведенням окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі міста. Серед уражених об’єктів була місцева лікарня.

Фігурант також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони.

«Хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони зловмисник обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його «версією», могли перебувати українські захисники. Отримані відомості він надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скриншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Зрадника затримали. Під час обшуку в його домі виявили три мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь Росії.

Йому оголосили підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Фігуранту справи загрожує до 12 років тюрми. Він перебуває під вартою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *