ОСТАННІ НОВИНИ

Заволодіння 312 млн грн Міноборони. Справу Микитася та Колесника передчасно відправили до суду

|

В Україні завчасно завершили слідство у справі стосовно народного депутата VIIІ скликання, його помічника, а також директора підконтрольної компанії, трьох колишніх та чинних військовослужбовців старшого та вищого офіцерського складу, які підозрюються у заволодінні понад 312 млн грн коштів Міністерства оборони України. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Слідчої антикорупційної прокуратури.

Правоохоронці не називають прізвищ підозрюваних, проте раніше ЗМІ повідомляли, що мова про колишнього нардепа і забудовника Максима Микитася та колишнього першого заступника Начальника Генерального штаба ЗСУ Ігоря Колесника.

У САП також зазначили, що передача справи до суду була фактично завчасною і вимушеною через відмову суду у продовженні строку досудового розслідування. Зокрема, у вказаному кримінальному провадженні, використано лише 3 місяці строків слідства із 12 встановлених КПК України для розслідування проваджень вказаної категорії. Як наслідок, сторона обвинувачення не змогла провести усіх слідчих та процесуальних дій, які вважала за необхідне провести для доведення своєї позиції при розгляді справи судом по суті.

У межах досудового розслідування все ж встановлено, що у 2018 році між Міністерством оборони України та підконтрольними народному депутату України компаніями укладено договори на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів Збройних Сил України. Сума договорів складала близько 3 млрд грн.

У той же час, для заволодіння частиною з цих коштів народний депутат та його помічник, залучивши службових осіб вищого та старшого офіцерського складу Збройних Сил України, забезпечили прийняття змін до постанов КМУ.

Ці зміни допомогли обійти законодавчі обмеження, які допускали сплату авансу у сумі лише 30% від річного обсягу робіт на строк до 3 місяців, та дозволили перерахування авансів на будівництво у розмірі 80% від вартості робіт за контрактами на строк до 18 місяців.

Реалізація цих змін та підписання додаткових угод до контрактів призвела до того, що протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міністерство оборони перерахувало понад 312 млн грн. Слідство встановило, що будівництво захищених складів фактично так і не було розпочато, а виділені кошти, одержані злочинним шляхом, були перераховані на рахунки інших підконтрольних компаній і таким чином легалізовані.

Дії осіб кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація майна, одержаного злочинним шляхом групою осіб) КК України.

Якщо справа не розвалиться у суді то зловмисникам загрожує від 7 до 12 років тюрми з позбавленням права обіймати посади до трьох років та конфіскація майна.

Фото: Іnsider

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *