ОСТАННІ НОВИНИ

У Пустомитах відновили частину очисних споруд

Наталя Дуляба

|

У Пустомитах завершили першу чергу реконструкції очисних споруд, збудованих ще у 1980 році. Про це Львівському порталу повідомили в департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Реконструкція очисних споруд у Пустомитах стартувала ще у 2019 році, загальна вартість проєкту становить 51,8 млн грн. Його реалізовують у два етапи: І черга – 38,8 млн грн та ІІ черги – 13 млн грн. Наразі проєктно-кошторисну вартість останньої черги коригують, тож вона може зрости.

Загалом тут мають відреконструювати існуючі каналізаційно-очисні споруди для очищення господарсько-побутових стічних вод потужністю 2700 кубометрів на добу. При цьому на об’єкті запровадять сучасні енергозберігаючі технології для зменшення забруднення довкілля.

Всі роботи фінансували з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевого бюджетів.

Станом на 19 січня вдалося повністю завершити І чергу робіт. Потужності оновлених очисних споруд зараз становлять 1350 кубометрів на добу. ІІ чергу робіт планують продовжити у 2024 році, аби ще завершити до кінця року.

Як зауважують в обласному департаменті екології, очисні споруди у Пустомитах експлуатують з 1980 року, тож тривалий час потребують оновлення. Після повної реконструкції ефективність очистки стічних вод буде становити 88-99,2%.

«Стічні води проходитимуть повну механічну, біологічну очистку та знезараження, завдяки чому до водойм повертатиметься чиста та безпечна для довкілля вода. Впровадження проєкту матиме позитивний вплив не лише на територію Пустомитівської громади, але й на інші громади Львівщини, оскільки буде захищено від забруднення неочищеними стоками ґрунти та води річки Ставчанки, а також річки Дністер, до басейну якої вона належить», –пояснила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: департамент екології ЛОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *