ОСТАННІ НОВИНИ

Після втрати А-50 РФ обережніше використовує новий літак, – британська розвідка

Маркіян Рой

|

Британська розвідка розповіла, що після втрати літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 Росія з більшою обачністю використовує інший А-50. Про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Британії, повідомляє Європейська правда.

«17 січня 2024 року російські ВПС, схоже, розпочали експлуатацію ще одного літака А-50, але цього разу над сухопутною територією РФ поблизу Краснодарського краю, на схід від України», – йдеться в огляді.

Розвідники пояснюють, що це свідчить про зниження готовності Росії ризикувати літаками та намагання зберегти решту А-50 на шкоду їхній загальній ефективності в Україні.

«Попри відсутність офіційної позиції РФ щодо втрати А-50, така активність демонструє мовчазне визнання Росією успішної операції, проведеної українцями проти високоцінного об’єкта», – вказує відомство.

Якби втрата А-50 була нещасним випадком, зазначає розвідка, таке рішення навряд чи було б необхідним.

Збиття ворожого літака А-50 прокоментував й речник Повітряних Сил Юрій Ігнат: «Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 був і є пріоритетною ціллю для нас. І до сьогодні знищення цього борта здавалось непосильним завданням для Повітряних Сил. А тут ще й Іл-22 (повітряний командний пункт) попав під роздачу! Одразу дві “жирні” цілі за один раз».

Юрій Ігнат додав, що пошкоджений Іл-22 росіяни таки зуміли дотягнути до Анапи. Втім ураження настільки серйозні, що повітряне судно відновити не вдасться. Серед ворожого екіпажу є поранені.

Нагадаємо, українські ЗМІ, посилаючись на джерела у Силах оборони України, писали, що ввечері 14 січня було збито над Азовським морем російський літак А-50 та уражено повітряний командний пункт Іл-22М11.

15 січня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив знищення ворожого літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління росіян Іл-22. Успішну операцію Повітряні Сили здійснили в Приазов’ї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *