ОСТАННІ НОВИНИ

У НАТО оцінили хід війни: Україна досягає значних результатів на полі бою

Наталя Дуляба

|

Україна досягає успіхів на полі бою, натомість дії Росії є неефективними. Про це заявив керівник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бавер на пресконференції за підсумками дводенного засідання комітету, повідомляє Укрінформ.

«За нашою оцінкою, тривають інтенсивні бої. Хоча останні російські атаки є дуже руйнівними, вони неефективні з військового погляду. Водночас ми бачимо суттєві військові успіхи з української сторони», – сказав голова Військового комітету НАТО.

Він додав, що світ «був надмірно оптимістичним у 2023 році, і дуже важливо у 2024 році не бути надто песимістичними».

Бавер зауважив, що вже 694-й день триває протистояння, яке, на думку Росії, мало бути «триденною війною».

«Україна перемогла як суверенна незалежна країна в Європі. Вони (українці, – ред.) ближчі до євроатлантичної родини, ніж будь-коли раніше. І вони завдають важких втрат Росії», – заявив адмірал.

Він нагадав, що Росія дотепер втратила понад 300 тисяч особового складу вбитими й пораненими, знищено тисячі російських танків та броньованих машин, сотні російських літаків. Українці визволили майже 50% своєї території, загарбаної Росією на початку війни.

Ще одним досягненням українських Сил оборони, за словами Бауера, є їхня здатність завдавати глибоких ударів і руйнувати ключові російські спроможності у веденні війни. Те, що українці, не маючи повноцінного флоту, змогли потіснити Чорноморський флот РФ і знову відкрити морські зернові коридори, є ще одним великим здобутком.

«Всі військові лідери за столом підтвердили рішучість підтримати українських братів та сестер у їхньому самозахисті. Це не благодійність. Підтримка України є прямою інвестицією у нашу власну безпеку. Єдиний шлях досягти тривалого рішення шляхом перегорів – зміцнити позиції України на полі бою», – наголосив адмірал.

Нагадаємо, 17 січня у межах роботи Військового комітету НАТО відбулося перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні керівників оборони. Від імені головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у цьому заході взяв участь військовий представник України при НАТО генерал-майор Сергій Салкуцан.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *