ОСТАННІ НОВИНИ

Автентичну браму в будинку львів’яни замінили пластиковими дверима

Наталя Дуляба

|

Мешканці будинку №9 на вул. Шараневича у Львові викинули столітню автентичну браму зі свого будинку, а натомість встановили пластикові двері. Про це повідомляє Львівський портал.

Про цей випадок спершу стало відомо на Гарячій лінії міста, куди звернулись небайдужі львів’яни, побачивши в будинку на вул. Шараневича, 9 білі металопластикові вхідні двері.

Зауважимо, що вул. Шараневича – невеличка вуличка в історичному ареалі Львова біля залізничного вокзалу. Вона сполучає вул. Залізничну із вул. Братів Міхновських.

Після того, як про таку варварську заміну дверей дізнались у міських службах, із мешканцями провели зустріч. Як уточнили у Бюро спадщини, сам житловий будинок не є пам’яткою, але належить до цінної історичної забудови.

Донедавна тут стояла столітня металева брама, втім вона була у занедбаному стані. Мешканці замість того, аби відреставрувати її за співфінансування міста, викинули й замінили звичайними металопластиковими дверима.

Де саме зараз є автентична брама, нікому не відомо. Найвірогідніше, її втрачено безповоротно.

«Навіть якщо будинок не є пам’яткою, він є частиною цінної історичної забудови, яку потрібно берегти. Ми пояснили мешканцям, що їхній вчинок був неправильним, розповіли про міські програми співфінансування і закликали у вересні подати заявку на відновлення брами. Люди пообіцяли розглянути можливість щодо участі у програмі», – додають у Бюро спадщини.

Нагадаємо, міська програма співфінансування, яка охоплює вхідні брами в історичних будинках, передбачає фінансування 70% робіт коштом бюджету Львова. Лише решту оплачують самі мешканці.

Відповідні програми співфінансування у Львові також діють і щодо вікон та балконів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *