ОСТАННІ НОВИНИ

Рада ухвалила створення електронного реєстру військовозобовʼязаних

Маркіян Рой

|

Верховна Рада підтримала в цілому проєкт закону про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних і автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій. Про це повідомив нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк.

«Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому», – повідомив він.

Так, закон передбачає:

  • Удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.
  • Запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату).
  • Створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який забезпечить надання онлайн-послуг військовослужбовцям.
  • Створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

Окрім того, законопроєкт посилює кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. Це дозволить:

  • вивільнити засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс використовуватимуть для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);
  • прискорити та розширити доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;
  • прискорити розробку та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;
  • посилити захист даних від кібератак ворога тощо.

«Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому. За – 249», – зазначив нардеп Ярослав Железняк.

Як працюватиме електронний реєстр військовозобов’язаних, можна дізнатися тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *