ОСТАННІ НОВИНИ

Е-реєстр дозволить бачити, де військовозобов'язані працюють і платять податки, – ЗСУ

Ольга Денисяка

|

Запуск електронного реєстру військовозобов’язаних дозволить синхронізувати дані з держреєстрів і відстежувати, де людина працює та сплачує податки. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

За його словами, зараз в Україні працює електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг». Але на даний момент він ще не синхронізований з іншими державними реєстрами.

Коли відповідний законопроект буде прийнято, то в більшості випадків потреба в заходах оповіщення просто відпаде, тому що будуть синхронізовані різні існуючі бази даних.

«І ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати – ПДФО – сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з’явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов’язаний особисто доставити даного військовозобов’язаного до ТЦК та СП», – розповів Фітьо.

Він зазначив, що наразі електронна база, яка працює в ТЦК, лише дає змогу здійснювати заходи оповіщення громадян в будь-якій точці країни. Тобто громадянин, наприклад, з Луганська чи з Сум може отримати повістку в Одесі.

«Зараз ці дані, які були в паперовому вигляді, перенесені в електронний. І це дає можливість побачити особову справу, наприклад, в іншому ТЦК іншого регіону. Поки що синхронізації даних з іншими державними реєстрами немає. Як тільки це запрацює – усі питання з відвідуванням спортклубів, ресторанів, здійсненням оповіщення на блокпостах відразу, автоматично відпадуть», – пояснив представник Сухопутних військ.

Окрім того, за його словами, електронний реєстр спростить проведення мобілізації ресурсів – як людських, так і транспортних, і багато іншого.

«Ми зараз дуже велику кількість людських ресурсів витрачаємо саме на здійснення заходів оповіщення. І російська пропаганда теж на цій темі зробила дуже велику шкоду. В певної категорії чоловіків є якийсь страх до відвідування ТЦК та СП. Вони думають, що перша повістка – це відразу відправка на фронт. Це так вклала російська пропаганда, провівши дуже велику роботу», – зазначив Фітьо.

Він вкотре наголосив, що перша повістка означає, що треба лише з’явитися в ТЦК та СП, щоб оновити свої дані, пройти медичний огляд, а не термінова відправка на фронт.

Нагадаємо, в жовтні віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» вже працює і його постійно доповнюють інформацією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *