ОСТАННІ НОВИНИ

Стали відомі лауреати премії «Львів – місто літератури ЮНЕСКО»

Маркіян Рой

|

У Львові відбулося вручення премії «Львів – місто літератури ЮНЕСКО», фіналістів нагородили дипломами та грошовими винагородами. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

У 2023 році переможця премії обирали серед авторів та авторок книг, що були видані у 2021-2022 роках. Цьогорічну премію актуалізовали до реалій російсько-української війни, тож вона містить спеціальну відзнаку за твори, які стали рефлексією авторів на тему війни. Цьогоріч до участі у конкурсі було зголошено понад 218 видань, з них 10 книг потрапило до короткого списку премії та 10 – до короткого списку спецвідзнаки.

Лауреаткою основної номінації Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО стала Олена Стяжкіна за роман «Смерть лева Сесіла мала сенс» про російсько-українську війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986 році.

Олена Стяжкіна отримала статуетку та грошову винагороду в розмірі 150 тисяч гривень. Авторка вирішила розділити отриману винагороду на чотири частини: одну вона скерує для реалізації планів загиблої письменниці Вікторії Амеліної, другу віддасть львівській бібліотеці, яка функціонує на пл. Ринок, 9, третю частину – громадському простору Маріуполя «Халабуда», що зараз базується в Черкасах і займається ремонтом дронів, а четверту частину залишить собі «на лють, яку конвертуватиму в термінові донати».

«Я дякую всім за цю нагороду. Знаю, що якщо б я зараз нічого не говорила і ми просто мовчали, ми б мовчали з вами про одне й те саме – про велику вдячність до всіх захисників і про почуття провини перед всіма, кого забрала ця війна», – сказала Олена Стяжкіна.

Через складність обрати одного володаря спецвідзнаки, журі прийняло рішення розділити нагороду між двома авторками, які отримали унікальні статуетки та грошової винагороди по 50 тисяч гривень. Володарками спецвідзнаки стали:

  • Ніна Захоженко за п’єсу «Я, війна і пластикова граната».Твір є антологією війни, циклом коротких історій про людей, які шукають способів адаптації до нової реальності.
  • Ярина Чорногуз за поетичну збірку «[dasein: оборона присутності]». Поезії, що увійшли до збірки написані під час ротації на фронті. У віршах авторка фіксує реалії російської-української війни, але не зовнішні – фізичні, а внутрішні, тобто метафізичні.

Цьогоріч грошові винагороди для переможців профінансувало естонське місто Тарту, яке також є містом літератури ЮНЕСКО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *