ОСТАННІ НОВИНИ

Рустем Умєров: «Система опирається вичищенню корупції, але ми це здолаємо»

|

Міністр оборони України Рустем Умєров про «чистку» відомства від корупції та реформування системи військових закупівель за стандартами НАТО:

«Новини про затримання та кримінальні справи, які ви бачите останнім часом, – це зміни. Зміни, які буде помітно все частіше.

Один з пріоритетів команди Міністерства оборони – вичищення системи від недоброчесних учасників – всередині установи і зовні. Активно працюємо над цим в тісній співпраці з правоохоронними органами викорінюємо прояви корупції. Система чинить опір, однак ми його здолаємо.

На повну зміг запрацювати внутрішній аудит Міноборони та оновлена Генеральна інспекція Міністерства оборони. Вони вже виявили багато порушень: за останні 4 місяці – на понад 10 млрд грн (порушення, які були вчинені раніше). Жорстко реагуємо на всі випадки.

Тісно співпрацюємо з правоохоронцями та спеціальними службами. Передаємо колегам всю необхідну інформацію. Наприклад, в грудні СБУ у взаємодії з Міноборони ліквідувала корупційну схему на придбанні боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд грн.

Це те, про що можемо говорити публічно. Попереду будуть ще новини.

Водночас працюємо над тим, щоб вирішити проблему системно: впроваджуємо нову архітектуру закупівель за стандартами НАТО.

Перебудовуємо закупівельні механізми так, щоб не зашкодити безперервному постачанню зброї та тилового майна ЗСУ. Відтепер Міноборони встановлює правила гри, формує політику, контролює торги. Закупівлі здійснюють дві спеціальні агенції.

Нещодавно презентували роботу першої, «‎Державного оператора тилу», який буде закуповувати тилове майно, зокрема їжу, одяг, пальне.

Кадрово перезавантажуємо «‎Агенцію оборонних закупівель», яка спеціалізується на закупівлі зброї.

Вже є конкретні результати. За чотири місяці вдалося зекономити за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн. Це орієнтовно 20% від запланованої суми на закупівлі.

Крім цього, вперше Міноборони придбало 50 тис. комплектів жіночої форми, 100 тис. електричних грілок, 15 тис. активних навушників. З постачальником навушників провели переговори щодо зниження ціни – додаткова економія державних коштів 11,7 млн грн.

Дякую представникам громадянського суспільства, що ви на нашому боці та допомагаєте в боротьбі з корупцією. У нас єдина мета – якнайшвидше перемогти ворога».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *