ОСТАННІ НОВИНИ

Будівництво біля Східниці за 33 мільйони: вартість матеріалів у півтора раза більша, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Управління капітального будівництва Львівської ОДА 25 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» будівництво Центру безпеки громадян в селі Новий Кропивник, що біля Східниці, за 33 млн грн. Втім вартість будівельних матеріалів у півтора раза перевищує ринкові ціни. Про це пишуть Наші гроші.

До кінця 2024 року мають виконати загальнобудівельні роботи і вогнезахист металевих конструкцій, влаштувати інженерні мережі та мережі зв’язку, відеонагляд, протипожежний захист, блискавкозахист, підпірну стіну та зовнішнє освітлення, провести благоустрій території.

Низка цін у підсумковій відомості ресурсів перевищують ринкові ціни. Так, дахові сендвіч-панелі з базальтової вати товщиною 200 мм коштують 2 580 грн/кв. м. «Inteco Construction» підтвердила виданню свою ціну в 1 630 грн/кв м, що в півтора раза дешевше.

Вогнезахисний матеріал Ендотерм-400202 врахували по 398 грн/кг. Інтернет-магазин «Фарб Майстер» підтвердив журналістам свою ціну в 266 грн/кг, що в півтора раза дешевше.

Арматура композитна склопластикова діаметром 8 мм коштує 19,75 грн/м. «УкрАрмПласт» пропонує її по 12,60 грн/м, а «Епіцентр» – по 12,80 грн/м. Це в півтора раза дешевше.

Світлодіодні світильники  СЕТО TRL-34 Prom 120 врахували по 3 456 грн/шт. Компанія «Системи енергозбереження та освітлення» підтвердила «Нашим грошам» свою ціну в 2 450 грн/шт. Це в півтора раза дешевше. Ринкова ціна може бути ще нижчою, бо компанія пропонує знижку 40-45% при закупівлі світильників від 50 штук. У кошторисі таких врахували 75 штук.

Як підрахували журналісти, можлива переплата лише за цими будматеріалами складає 1,4 млн грн. За ці гроші можна купити автівку Toyota RAV4.

Компанія отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в торгах треба було підтвердити фінансову спроможність. Замовник вимагав, щоб учасник мав чистий дохід не менше 100% очікуваної суми за кожен з останніх трьох років: за 2020, 2021 та 2022 роки.

Анонімна фірма запитала, чому замовник обмежує участь інших учасників такою вимогою щодо фінансової спроможності та додала: «Не вже під час війни складова в корупції так у вас не зникла і питання у просуванні своїх фірм у вас не помінялось».

Замовник відповів, що «вимога щодо фінансової спроможності зумовлена тим, що роботи по об’єкті мають бути виконані якісно та в стислі терміни». Також замовник додав, що учасник за власні кошти закуповує матеріали, оскільки аванс не передбачений.

Нещодавно Держагентство відновлення оприлюднило свою методику проведення тендерів на відбудову цивільних об’єктів. Воно радить перевіряти чистий дохід учасника за будь-який з трьох останніх років чи за менший звітний період поточного року. При очікуваній сумі до 100 млн грн рекомендується вимагати обсяг чистого доходу не менше 80% очікуваній суми.

Ще замовник вимагав повністю виконаний аналогічний договір вартістю не менше 100% очікуваної суми. Держвідновлення рекомендує встановлювати вимогу щодо аналогічних договорів вартістю не менше 80% очікуваної суми, якщо очікувана сума до 100 млн грн.

Управління капітального будівництва Львівської ОДА очолює Роман Дуля, а уповноваженою особою є Олександра Чушенко. Головою Львівської ОДА є Максим Козицький.

Директором і засновником «Будівельний альянс Монтажпроект» із Вінниччини є Роман Гринкевич. Це син львівського підприємця Ігоря Гринкевича. Фірма створена у 2018 році, й за свою коротку історію неодноразово ставала предметом негативних публікацій в ЗМІ.

Усього фірма натендерила 371 млн грн, з яких 202 млн грн – у Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. Із листопада 2019 року цей департамент очолює киянка Інна Хоменко. До призначення в Житомирську ОДА вона працювала заступником начальника управління – начальником відділу кошторисно-договірної роботи Управління впровадження проєктів будівництва департаменту регіонального розвитку та ЖКГ Київської ОДА.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *