ОСТАННІ НОВИНИ

Підприємець постачав у Росію тактичну медицину, а сам піарився як український волонтер, – СБУ

Наталя Дуляба

|

Підприємство з Київщини вже під час повномасштабної війни здійснювало гуртові поставки засобів тактичної медицини в Росію. При цьому власник фірми активно позиціонував себе як волонтер, який допомагає ЗСУ. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

В організації оборудки підозрюють власника однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження.

Встановлено, що протягом 2022-2023 років ділки переправили до РФ декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС. При цьому насправді після одержання продукції іноземна структура відправляла вироби в Росію.

На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній РФ, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ. Потім ця продукція надходила до індивідуальних аптечок рашистів, які воюють проти Сил оборони України.

Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах України.

«Як встановило розслідування, для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався «розкруткою» власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям», – кажуть в СБУ.

Фігурантів у справі є декілька. Під час обшуків за місцями їхнього проживання, а також в їхніх офісах, у виробничих і складських приміщеннях підприємства виявили мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки.

Власнику компанії оголосили підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *