ОСТАННІ НОВИНИ

Павло Клімкін: «Заходу все більше набридає помилятися стосовно Росії, але він не підніматиме ставки публічно»

|

Дипломат, колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін про висновки, які Захід зробив із 2022 і 2023 років, та про протистояння між демократичним світом та диктатурами у 2024-му:

«Цей рік не буде таким, як 2023-ій. Він не буде кращим або гіршим, він буде іншим. Мені пощастило зустріти цей рік на Донбасі з військовими і, звісно, це особлива емоція. Однак світ не живе нашими емоціями, навіть західний.

Для Заходу 2022-ий став “гойдалками” від переоцінки російського режиму і недооцінки нас до розуміння, як він помилявся. І все це на фоні шоку від російської агресії. 2023 рік став для багатьох на Заході так само “відкриттям” в сенсі здатності цього режиму перейти на військові рейки, вдаючи “нормальне” життя, і обходити недосконалі санкційні режими, навіть сплачуючи за це чималу ціну.

На початку 2024-го хороша новина для нас у тому, що все більшій кількості людей на Заході все менше подобається і набридає помилятися стосовно РФ. Це відчутно. В тому числі через сприйняття російського режиму не тільки як проблеми, а й загрози.

Не дуже хороша полягає у тому, що нові стратегічні плани Заходу будуть більш перспективними, а в нас часу немає. Цей рік точно піде “не за планом”, адже вибори у 70 країнах – це гримуча суміш непередбачуваності та спроб автократів зробити світ менш демократичним.

Це основний виклик цього року – “хто кого”: демократії, навіть недосконалі, чи авторитарні режими. Немає ніякої гарантії, що демократії це змагання виграють, і на Заході це добре розуміють. Як і розуміють, що тепер, після рішення почати переговори про вступ України до ЄС, йдеться про те, хто власне встановлює кордони Європи і Заходу: вони [демократії] чи РФ.

Реакція Заходу на російську ракету у повітряному просторі Польщі є ще одним доказом, що Захід залишатиметься раціональним і не підніматиме ставки публічно, що я, до речі, вважаю помилкою, адже це сприймається у Москві як слабкість.

Відповідь Захід знайде, питання лише, чи готовий буде її задіяти та як саме: від якісно іншої допомоги для нас до того, що в РФ також щось може піти “не за планом”. Ми не наївні і не розраховуємо, що наші друзі пристануть на наші емоції, але Заходу це б не завадило. Іноді потрібно не тільки показувати зуби, а й кусатися».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *