ОСТАННІ НОВИНИ

Суд поновив на посаді в «Укрексімбанку» нападника на журналістів. Йому ще хочуть дати 8 млн грн компенсації

Андрій Котенський

|

Голосіївський районний суд Києва поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова, який у 2021 році – учасника нападу на знімальну групу «Схем», повідомляє Радіо Свобода.

Не зважаючи на те, що Тельбізов перешкоджав законній професійній діяльності журналістів, Голосіївський суд також зобов’язав державний банк виплатити йому компенсацію «за вимушений прогул» і «моральну компенсацію» – загалом у розмірі понад 8 мільйонів гривень.

Таке рішення колегія суддів Голосіївського райсуду на чолі з суддею Жанною Кордюковою ухвалила 27 грудня 2023 року.

Суд апелював до того, що Тельбізов під час роботи в банку не був ознайомлений з Кодексом поведінки (етики нападу на журналістів?), порушення якого також було однією з підстав його звільнення. Представники АТ «Укрексімбанк» не змогли надати підтверджень зворотньому, йдеться в ухвалі.

Виявляється, що нападник на журналістів «зазнав моральної шкоди обумовленої моральним та фізичним стражданням внаслідок порушення його (Ігоря Тельбізова, – ред.) законного права на працю та заробітну плату, приниженням честі, гідності, ігноруванням його прав, втратою у зв’язку з цим престижу та ділової репутації», – йдеться у рішенні Голосіївського районного суду.

На підставі цього суддівська колегія ухвалила рішення поновити Тельбізова на посаді директора з банківської безпеки та стягнути з державного банку середній заробіток за час «вимушеного прогулу» з 12 листопада 2021 року, коли він був звільнений. Це – близько 8 мільйонів гривень із розрахунку по 14 тисяч 460 гривень за робочий день.

Голова правління «Укрексімбанку» Сергій Єрмаков у коментарі «Радіо Свобода» розповів, що держбанк подаватиме апеляцію.

Цікаво, що ще 14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва визнав винними Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки установи Олега Осіпова було. Обох – за ч.1 та ч.2 статті 171 («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та ч.1 статті 126 («Побої та мордування») Кримінального кодексу України. І Тельбізову, і Осіпову суд призначив аж по 1700 гривень кожному.

Так само винуватим за ч.1 та ч.3 ст. 171 ККУ було визнано і тодішнього голову правління АТ «Укрексімбанк» Євгена Мецгера та визначили покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права займати певні посади.

Призначити саме таке покарання – у вигляді штрафу та без позбавлення права займати посади – суд просили державні обвинувачі (прокурори).

Раніше повідомлялось, що оприлюднили відео нападу на журналістів у держбанку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *