ОСТАННІ НОВИНИ

«Алкогольного магната» Черняка підозрюють у фінансуванні Росії

Наталя Дуляба

|

Власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Євгену Черняку оголосили підозру у фінансуванні збройної агресії Росії. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, незважаючи на повномасштабне вторгнення РФ, компанії Черняка продовжили вести бізнес із країною-агресором.

Встановлено, що протягом 2022 року лише у вигляді сплати податків і зборів підпорядковані йому підприємства перерахували до бюджету Росії близько 6 млрд у гривневому еквіваленті.

Задокументовано, що підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували в Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію.

Під час обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора.

Як додають в Офісі генпрокурора, Євгеній Черняк втік з України напередодні великого російського вторгнення. Задля уникнення санкцій та забезпечення власної економічної вигоди він перереєстрував російські компанії холдингу на підконтрольну особу та організував їхню господарську діяльність на території РФ.

Надалі разом зі спільниками бізнесмен налагодив поставки гуртових партій спирту та комплектуючих матеріалів з території Росії до підконтрольних йому підприємств у країнах Азії. Там виготовлялась алкогольна продукція під власними брендами, яку експортували до США та РФ.

«Підприємства, пов’язані з підозрюваним, з березня 2022 року сплатили до бюджету держави-агресора понад 14 мільярдів рублів податкових зобов’язань та зборів. Це еквівалентно майже 6 мільярдам гривень. З цих податків формується військовий бюджет країни агресора, який використовується у збройній агресії проти України», – кажуть прокурори.

На підставі зібраних доказів  Черняку та ще 6 топменеджерам його компаній оголосили підозру за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Вирішується питання про накладення арешту на їхнє приватне і корпоративне майно для передачі в управління АРМА.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *