ОСТАННІ НОВИНИ

Міноборони заперечує мобілізацію за кордоном: чоловіків лише запрошують до ЗСУ, покарання нема

Наталя Дуляба

|

Міністр оборони Рустем Умєров насправді закликає всіх українців приєднуватися до ЗСУ, але питання про механізм покарання або юридичного тиску на чоловіків, які за межами України, наразі не стоїть. Це уточнив начальник управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк у коментарі Інтерфакс-Україна.

«Міністр закликає приєднуватися до Збройних Сил усіх громадян України, хоч би де вони перебували. Від того, що ви не отримали повістку, не зникла загроза Україні. Чи стосується це тих українців, які перебувають за кордоном? Безумовно. Захищати країну в час війни – конституційний обов’язок усіх громадян. Якщо питання про механізм покарання чи юридичного тиску на тих, хто за межами України, то зараз на порядку денному цього немає», – пояснив речник оборонного відомства.

Ілларіон Павлюк відзначив, що в опублікованому інтерв’ю Умєрова змістили акценти, там насправді йшлося про необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до армії.

У Міноборони заявили, що завдань, які стосуються рекрутингу, поліпшення механізму мобілізації, поліпшення системи підготовки тощо, зараз більш ніж достатньо.

«Утім ще раз про важливе: повістка – це лише повідомлення громадянину, що він потрібен державі для захисту. З цього погляду дивно очікувати особистого запрошення під кінець другого року повномасштабної навали. Чули про війну в Україні? То вважайте, що вас запрошено. Йдіть уже. Йдіть, як пішли всі ті, хто стояв у чергах у військкомати в лютому 2022», – наголосили у відомстві.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні німецькі WELT TV і Bild опублікували інтерв’ю міністра оборони Рустема Умєрова.

У ньому він повідомив про плани призвати в армію українських чоловіків, які живуть за кордоном, і заявив, що всі чоловіки призовного віку від 25 до 60 років у 2024 році мають отримати запрошення у призовні пункти ЗСУ. В іншому випадку до них можуть бути застосовані штрафні санкції.

Зауважимо, що в травні цьогоріч глава МВС Ігор Клименко заявив про підготовку законопроекту щодо покарання чоловіків, які незаконно виїхали з України під час війни. Згодом він уточнив, що по поверненню в Україну таких осіб може чекати штраф.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *