ОСТАННІ НОВИНИ

З України хотіли вивезти рідкісну скам’янілість, якій більше 160 мільйонів років

Наталя Дуляба

|

Посилкою у США з Тернополя намагались відправити рідкісну скам’янілість, геологічний вік якої становить близько 161-165 мільйонів років. Про це Львівському порталу повідомили у Державній митній службі.

Під час контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінь із органічними наростами.

Жодних документів на нього чи дозволів не було, тож знахідку скерували до Національного науково-природничого музею, щоб з’ясувати, чи не належить зразок до культурної цінності.

Експерти встановили, що цей «камінь» – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. Для палеонтологів це справжній ексклюзив. Ймовірне місце знахідки скам’янілості – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік сягає близько 161-165 мільйонів років.

«Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість. Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина», – йдеться у повідомленні.

Фахівці рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

За цим фактом складено адмінпротокол за ст.473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучили до рішення суду.

Зі свого боку митники нагадують: для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. При спробах незаконного вивезення такі типи предметів вилучають, а потім за рішенням суду їх зазвичай передають у музеї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Держмитслужба

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *