ОСТАННІ НОВИНИ

Чому тривоги під час атак «Шахедів» стали довшими: пояснення Повітряних Сил

Наталя Дуляба

|

Повітряні тривоги, оголошені в Україні через загрозу атаки «Шахедів», справді стали довшими, оскільки самі дрони дедалі частіше летять не за прямою траєкторію, а маневрують та навіть намотують кола довкола певних областей. Про це розповів речник Повітряних Сил Юрій Ігнат в етері національного телемарафону.

«Запускають «Шахеди» групами, вони маневрують, адже запас ходу у них, на жаль великий. Дрони можуть не просто летіти по прямій, а й кружляти довкола області і лише потім заходити на ціль. Але так, раніше «Шахеди» більше летіли по прямій, а зараз – ні. Пуски зазвичай починаються ще звечора, робота ППО триває до пізньої ночі, тож і повітряні тривоги можуть бути довгими», – сказав він.

За словами Юрія Ігната, в середньому «Шахед» летить зі швидкістю 150 км/год і запускають їх як з території Криму, так і з території РФ, тож відстань, яку доводиться долати дронам, теж є немалою.

«Багато хто цікавиться, з яких саме майданчиків росіяни здійснюють пуски «Шахедів». Насправді майданчики не так важливі для окупантів, адже вони можуть бути мобільними. Ми бачили, що безпілотники типу «Шахед» випускали фактично з фури, з машини. Це контейнер, він може бути де завгодно і здійснити ці пуски», – сказав він.

Умисним маневруванням «Шахедів» та намотуванням кіл окупанти намагаються оминути українські системи протиповітряної оборони та мобільні вогневі групи, шукає слабкі місця у ППО та хоче її перевантажити.

Нагадаємо, у ніч 16 грудня ППО збила над Україною 30 із 31 «Шахеда». У деяких областях, зокрема на Київщині, повітряна тривога тривала більше чотирьох годин.

Дещо раніше під час атаки «Шахедів» на Одещину тривога тривала сім годин поспіль.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *