ОСТАННІ НОВИНИ

У Києві дітей не впустили в шкільне укриття: розпочато розслідування

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці розпочали досудове розслідування випадку, коли охоронець під час повітряної тривоги не впустив дітей в укриття в одній зі столичних шкіл. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Встановлено, що інцидент трапився у четвер, 14 грудня, орієнтовно о 16:20 під час повітряної тривоги, оголошеної через загрозу ракетного удару по Києву.

В цей час 11-річна дівчинка та 12-річний хлопчик намагалися потрапити в укриття, облаштоване в одній зі шкіл Святошинського району.

«Побачивши, що діти були із собакою, охоронець не допустив їх до укриття попри очевидну загрозу їхньому життю через ракетну атаку», – йдеться у повідомленні.

Як стверджує журналістка Тетяна Даниленко, 11-річну Сашу й 12-річного Богдана не впустили в укриття школи №40, оскільки вони відмовились залишати свого собаку на вулиці. Їхній батько Юрій Овчинніков торік загинув у Запорізькій області у складі ССО «Азов».

«Поки Саша і Богдан бігли шукати інше сховище, у них над головами збили ракету. Мама була впевнена, що діти в безпеці, бо вони набрали її, перебуваючи біля сховища. Коли дівчинка подзвонила вже в істериці, бо страшно злякалася, мама Любов змушена була раніше йти з роботи, щоб заспокоїти Сашу та Богдана і розібратися в ситуації. Директорка запевнила, що інакше діяти школа не могла, мовляв, раптом в інших школярів алергія на собак. Приїхала поліція, в якої мама прямо запитала, хто був би винен, якби з дітьми сталося непоправне. Правоохоронці розводять руками», – написала Тетяна Даниленко.

Досудове розслідування ведуть за ч.1 ст.135 Кримінального кодексу України (свідоме залишення без допомоги дітей, які перебували в небезпечному для життя стані і були позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження).

Згодом на цей випадок відреагував й міністр освіти Оксен Лісовий. Він заявив, що не впустити дітей в укриття зі собакою є неприпустимо і закликав у таких ситуаціях «бути людяними».

«В одній із київських шкіл дітей не пустили до укриття під час повітряної тривоги, бо вони були із собакою. Така ситуація неприпустима… На жаль, випадки, коли люди не можуть потрапити до сховища з різних причин, не поодинокі. Але це все питання безпеки, збереження людських життів. Ми не можемо нехтувати цим. Будь ласка, якщо ви не знаєте, як діяти в якійсь ситуації, у вас немає чіткої інструкції і ви розмірковуєте над тим, пускати чи не пускати людину до сховища, – керуйтеся людяністю та загальнолюдськими цінностями», – відзначив глава МОН.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Офіс генпрокурора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *