ОСТАННІ НОВИНИ

Росію виключили з Дунайської комісії

Наталя Дуляба

|

На сотому ювілейному засіданні Дунайська комісія, яка є міжнародною міжурядовою організацією, виключила зі свого складу Російську Федерацію. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

Згідно з рішенням Росія має покинути Дунайську комісію до 29 лютого 2024 року, інакше її члени більше не визнаватимуть свої зобов’язання перед РФ за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї.

«Це рішення – відповідь на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї. Також воно ґрунтується на рішенні Дунайської комісії, прийнятому 17 березня 2022 року, відхилити російські повноваження, заборонити росіянам участь у всіх зустрічах та виключити їх зі складу секретаріату комісії», – прокоментував глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

Міністр також подякував членам Дунайської комісії за такий «сміливий та принциповий крок».

Зауважимо, що в березні 2022 року, невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повноваження РФ у Дунайській комісії призупинили. Тоді саме на Москву поклали відповідальність за економічні збитки, що виникли внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі.

Довідково:

Дунайська комісія – це міжнародна міжурядова організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яку підписали в Белграді 18 серпня 1948 року.

Ця комісія займається розвитком вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден, економічних і культурних зв’язків держав-підписантів.

Після виключення Росії до Дунайської комісії входитимуть Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна і Хорватія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *