ОСТАННІ НОВИНИ

Петиція про скасування «правок Лозового» набрала 25 тис. підписів за годину

Ольга Денисяка

|

На сайті Офісу президента зареєстрували петицію із закликом подати невідкладний законопроєкт про скасування так званих правок Лозового. Петиція набрала понад 25 тисяч необхідних підписів усього за годину. Про це повідомив глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, який є автором петиції.

«Друзі, ви фантастичні! 25 тисяч підписів за скасування “правок Лозового-Іонушаса” лише за годину. Окремі “слуги народу” переконували журналістів, що ми не зберемо підписи, бо нібито для людей це “дуже складна тема”. Дорогі “слуги”, якщо ви за 4 роки у владі не змогли розібратися з тими “правками”, зовсім не означає, що українці не розберуться. І не з таким (і не такими) розбиралися», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, Верховна Рада на засіданні 8 грудня в цілому прийняла закон, який виокремлює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в окремий орган прокуратури, однак в рамках цього законопроекту не скасувала повністю скандальні «правки Лозового».

Як пише hromadske, саму петицію зареєстрували з другого разу. Глава ЦПК зазначив, що вперше її спробували зареєструвати ще 9 жовтня (після голосування Верховною Радою законопроєкту №10060). Утім через те, що президент вже підписав законопроєкт, в ОП відмовили в реєстрації петиції: «Мовляв, порушені питання не належать до повноважень президента».

Шабунін наголосив, що через «правки Лозового» зараз закривається низка гучних кримінальних справ на підставі закінчення термінів давності. Таким чином фігуранти уникають відповідальності за корупцію. З-поміж таких справ: щодо «короля контрабанди» Вадима Альперіна, щодо фігурантів першого епізоду справи «Роттердам+», провадження у справі НАБУ щодо Ігоря Коломойського тощо.

Шабунін зазначив, що причиною закриття всіх цих проваджень є не відсутність вини підозрюваних, а положення Кримінального процесуального кодексу, які діють в Україні з 2018 року. Так, «правки Лозового» значно скорочують строки досудового розслідування в кримінальних провадженнях.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *