ОСТАННІ НОВИНИ

Український посадовець виявився агентом ФСБ

Наталя Дуляба

|

Агентом російських спецслужб виявився ексзаступник голови громади на Сумщині, який для контакту з куратором пройшов фейковий «полон» у рашистів. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, йдеться про заступника голови однієї з територіальних громад на Сумщині, цю посаду він обіймав до травня 2022 року. Втім посадовця завербували ще до початку повномасштабного вторгнення РФ.

Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до Росії через ворожий блокпост. На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні.

За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням «у полоні» у рашистів.

За завданням куратора ФСБ чоловік, працюючи заступником голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонному регіоні.

«Згодом для розширення своїх можливостей зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України», – йдеться у повідомленні.

Крім того, використовуючи особисті зв’язки, зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Спіймали його під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У фігуранта вилучили мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з російською ФСБ.

Встановлено, що зловмисник передавав ворогу фото- та відео через анонімний чат у месенджері у вигляді медіафайлів з відмітками на електронних картах. Ця розвідінформація потрібна була агресору для підготовки нових обстрілів і диверсійних вилазок на Сумщину.

Експосадовцю оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), йому загрожує довічне ув’язнення.

Зараз фігурант перебуває під вартою.

 Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *