ОСТАННІ НОВИНИ

Музейники показали Скіфське золото, яке повернули в Україну

Наталя Дуляба

|

27 листопада в Україну привезли колекцію Скіфського золота, яка дев’ять років перебувала у Нідерландах через судову тяганину з Росією. Національний музей історії України показав ці цінності.

На знімках, які опублікували музейники, – лише частина кримських артефактів. Серед них можна побачити золоті прикраси, медальйони, глечики й стародавні скульптури.

Як додають у Державній митній службі, яка брала безпосередню участь в оформленні історичних цінностей, додають, що загалом в Україну повернулись 565 артефактів.

Серед них, зокрема античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси (медальйони, браслети, намиста), посуд (глеки, кухлі, келихи), свічники, курильниці, амулети, вівтарі, фрагменти античної архітектури. Всі ці цінності віднайшли у таких місцях як Магарач, Нейзац, Херсонес, у некрополях Джург-Оба, Усть-Альмінському та інших.

«Вік артефактів дуже поважний, як-от V ст. до н.е. чи І ст. н.е. Матеріали, з яких ці предмети виготовили стародавні умільці, теж доволі різноманітні: золото та срібло кількох проб, коштовне каміння, фаянс, бронза, залізо, камінь, скло, глина», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, йдеться про колекцію Скіфського золота, судова тяганина через яку тривала 9 років. У червні цьогоріч Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути цінності Україні. Таким чином було підтверджено рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Колекцію Скіфського золота передали чотири кримські музеї Музею Алларда Пірсона в Амстердамі у 2014 році. Її мали експонувати на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

Сама виставка складалась із колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Втім незабаром Росія анексувала Крим, тож в Амстердамі не знали, чи передавати цінності Україні, чи музеям на окупованому півострові.

Перед відправленням Скіфського золота Нідерланди скасували Україні борг за зберігання цих цінностей протягом 9 років.

Привезли колекцію Скіфського золота в Україну 27 листопада 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Державна митна служба, Національний музей історії України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *