ОСТАННІ НОВИНИ

«Скіфське золото» скоро повернеться до України: Нідерланди скасували борги за зберігання

Ольга Денисяка

|

МКІП та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету  домовились про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ. З 2014 року вони експонувалися на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах. Про це йдеться в повідомленні Мінкульту.

Документ про це підписали т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен.

Музейні предмети включають колекції Кримських  республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський».

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну», – повідомив Ростислав Карандєєв.

Він висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

Напередодні в Мінкульті повідомили, що  найближчим часом в Україну повернеться колекція Скіфського золота, яку напередодні окупації Криму у 2014 році вивезли у Нідерланди

Зазначимо, що йдеться про колекцію Скіфського золота, судова тяганина через яку тривала 9 років. У червні цьогоріч Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути цінності Україні. Таким чином було підтверджено рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Колекцію Скіфського золота передали чотири кримські музеї Музею Алларда Пірсона в Амстердамі у 2014 році. Її мали експонувати на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

Сама виставка складалась із колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Втім незабаром Росія анексувала Крим, тож в Амстердамі не знали, чи передавати цінності Україні, чи музеям на окупованому півострові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *