ОСТАННІ НОВИНИ

До завершення війни вступ України в НАТО – неможливий, – Столтенберг   

Ольга Денисяка

|

До завершення активних бойових дій в Україні її повноправне членство в НАТО є неможливим, але союзники по Альянсу будуть підтримувати Україну та послідовно надавати їй допомогу у реалізації реформ з наближення до членства в НАТО. Про це у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

«Зараз зарано говорити, яким буде рішення під час саміту у Вашингтоні. Всі союзники погоджуються, що посередині війни повне членство (України – ред.) не є можливим. Але, безумовно, ми будемо продовжувати шляхи, як надалі наблизити Україну до НАТО та підготувати її для членства…. Якими будуть ці рішення – можна буде казати, коли ми будемо ближчими до Вашингтонського саміту», – сказав Єнс Столтенберг.

Він нагадав , що союзники по НАТО послідовно виконують рішення, що були прийняті під час саміту Альянсу у Вільнюсі в липні поточного року, зокрема, щодо майбутнього членства України в НАТО.

Зокрема, союзники скоротили для України шлях до членства, усунувши вимогу щодо проходження етапу Плану дій щодо членства, як це було зроблено також для Фінляндії та для Швеції. Союзники заснували якісно новий інструмент – Раду НАТО – Україна, де Україна і союзники по Альянсу зустрічаються як рівноправні партнери для при прийняття спільних рішень. Вони погодили масштабну програму підтримки України для досягнення повної взаємосумісності між її силами та силами Альянсу. Країни-члени в процесі передання Україні літаків F-16, бойових танків, продовжують надавати тренування для українських військовослужбовців.

Все це, за словами Столтенберга, у дуже практичному вимірі наближає Україну до членства в Альянсі.

Він зауважив, що під час зустрічі міністрів, що розпочинається 29 листопада, союзники погодять рекомендації для продовження реформ в Україні.

«Ми продовжуємо підтримувати Київ на його шляху до членства в НАТО», – наголосив Єнс Столтенберг.

Як повідомлялося, 29 листопада у Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць по НАТО. У зустрічі візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *