ОСТАННІ НОВИНИ

Американський бізнесмен запустив в Україні поїзд-кухню

Наталя Дуляба

|

Американський бізнесмен і філантроп Говард Баффетт профінансував створення й запуск під час війни в Україні поїзда-кухні (Food Train), аби годувати на прифронтових територіях українців гарячою їжею. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі «Укрзалізниці».

У свій перший рейс Food Train вирушив сьогодні, 23 листопада, у велике свято, яке відзначають американці, – День подяки. Потяг поїхав до Харкова та Ізюма, аби гарячою їжею подякувати усім, хто щодня допомагає прифронтовому регіону: працівникам ДСНС, поліцейським, медикам, залізничникам.

Страви у кухні-поїзді теж приготували не прості, а традиційні, які готують у США в цей день: запечену індичку, картоплю та гарбузовий пиріг. Посмакувати ними зможуть й мешканці міст, які потребують забезпечення їжею, відповідне забезпечення здійснять волонтери Save Ukraine.

«Так фантастично бачити інновації, які допомагають українцям. Працівники Укрзалізниці – це неймовірні патріоти, які ведуть свою країну через війну, допомагають усіма способами, які тільки можна собі уявити. Планую в грудні зробити заїзд на Food Train та запропонувати їжу всім українцям уздовж лінії фронту. Перемога буде, і Укрзалізниця зробить значний внесок», – сказав меценат проєкту Говард Баффетт.

Як додають у пресслужбі уряду, потяг-кухня є унікальною розробкою. Він складається із шести вагонів:

  • генераторний вагон (~400 кВт+власна заправна станція для автономної роботи);
  • вагон-холодильник з морозильною камерою для зберігання продуктів;
  • вагон з холодною кухнею для попередньої обробки продуктів;
  • вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв;
  • вагон для персоналу поїзда з душем і пральною машиною;
  • багажний вагон на 27 000 літрів води з фільтраційною та насосною станціями.

Food Train здатен автономно працювати 5-7 днів і виробляти близько 10 000 порцій їжі на день. Наявне обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо тощо. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові порційні контейнери з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.

«Символічно, що Food Train вирушив у перший рейс у День подяки. Сьогодні ми хочемо подякувати нашим військовим та тим, хто кожного дня рятує цивільне населення у прифронтовій Харківщині. Це медики, поліцейські, працівники ДСНС, саме до них поїде наш поїзд та повезе святкові страви. Також хочу привітати американський народ із Днем подяки, який сьогодні наповнений ще й додатковим змістом. Ми вдячні вам і всьому демократичному світу за підтримку», – підкреслив зі свого боку голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко.

Зауважимо, побудову та функціонування поїзда повністю фінансує Фонд Говарда Баффета (The Howard G. Buffett Foundation). Сам Говард Баффет є регулярним пасажиром «Укрзалізниці», він подорожував уже Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною під час війни та підтримує низку інших залізничних проєктів, зокрема «Залізну зміну».

Крім того, Говард Баффетт є одним із амбасадорів реабілітаційної клініки Superhumans Center, яку навесні відкрили біля Львова. Він пожертвував 1 мільйон доларів на протези українцям.

Довідково: 68-річний Говард Баффетт є американським бізнесменом, колишнім політиком, філантропом. Раніше вів письменницьку діяльність, займався фотографією, очолював компанію Coca-Cola.

У серпні 2022 року відзначений в Україні орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Фонд Говарда Баффетта підтримує проєкти в галузі сільського господарства, харчування, водних ресурсів, гуманітарної допомоги, охорони природи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *