ОСТАННІ НОВИНИ

Скіфське золото скоро повернуть в Україну, – Мінкульт

Наталя Дуляба

|

Вже найближчим часом в Україну повернеться колекція Скіфського золота, яку напередодні окупації Криму у 2014 році вивезли у Нідерланди. Про це повідомив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну»– сказав він.

Зазначимо, що йдеться про колекцію Скіфського золота, судова тяганина через яку тривала 9 років. У червні цьогоріч Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути цінності Україні. Таким чином було підтверджено рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Колекцію Скіфського золота передали чотири кримські музеї Музею Алларда Пірсона в Амстердамі у 2014 році. Її мали експонувати на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

Сама виставка складалась із колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Втім незабаром Росія анексувала Крим, тож в Амстердамі не знали, чи передавати цінності Україні, чи музеям на окупованому півострові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *