ОСТАННІ НОВИНИ

Види бойлерів і принцип їхньої роботи

Новини компаній

|

Миття посуду, приготування їжі, особиста гігієна – це господарські справи, в яких неможливо обійтися без гарячої води. Організувати безперебійне водопостачання та отримати незалежність від централізованих систем у себе вдома можна, встановивши водонагрівач. Зараз купити бойлер – не проблема, адже виробники пропонують техніку на будь-який бюджет і смак, але як розібратися в асортименті водонагрівачів? Перш ніж купувати обладнання, корисно вивчити, які існують види бойлерів і в чому полягають особливості їхньої роботи.

Які бувають бойлери за принципом роботи

Бойлери діляться на дві основні категорії: накопичувальні та проточні – вибирайте залежно від того, який принцип роботи для вас зручніший.

Як працює бойлер накопичувального типу

Накопичувальний водонагрівач – найнадійніше рішення для місць, де гарячою водою користуються постійно. Функції бойлера цього типу полягають у нагріванні та зберіганні рідини з підтриманням її температури. Обладнання являє собою двостінний бак, всередину якого заливається холодна вода. Нагрівання здійснюється за допомогою вбудованих ТЕНів або теплообмінника. Посудина добре ізольована, тому втрати тепла в режимі очікування мінімальні, і вже нагріта рідина не остигає під час зберігання до кількох діб. При витраті гарячої води в бак надходить відповідна кількість холодної. Подача води і нагрівання здійснюються під контролем датчиків. У сучасних моделях передбачено запобіжний клапан, який регулює надлишковий тиск у разі, якщо нагрівальний елемент не відключається автоматично. Завдяки панелі управління можна налаштувати температуру нагрівання води і вмикати доступні режими роботи.

Накопичувальні бойлери нагрівають воду протягом певного періоду часу, який варіюється залежно від кількості залитої рідини, теплової потужності приладу і бажаної температури. Бойлери підключаються до загальної системи і готують воду для всього будинку.

Накопичувальні водонагрівачі диференціюються за місцем розташування – вони або висять на стіні, або стаціонарно встановлюються на підлозі. Ви можете вибрати вертикальні або горизонтальні моделі з круглим або плоским корпусом. Доступні обсяги варіюються від невеликих резервуарів ємністю від 30 літрів до баків на 200 літрів і більше.

Переваги

  1. Великий запас гарячої води в певному обсязі.
  2. Одночасне водопостачання декількох точок споживання.
  3. Нагрівання до високих температур (75-80°С) з подальшим її витримуванням.
  4. Немає особливих вимог до електромережі та напруги.

Недоліки

  1. Бойлери з баком можуть займати багато місця.
  2. Подача гарячої води здійснюється не відразу.
  3. Необхідно систематично проводити сервісне обслуговування.

Будова бойлера проточного типу

Якщо витрата гарячої води невелика і зазвичай вона потрібна негайно, то найкращий і економічний варіант – проточний водонагрівач. Пристрої цього плану мають набагато менші розміри порівняно з накопичувальними, адже в них немає бака. Проточні бойлери активуються при відкритті крана з водою і моментально нагрівають рідину, що проходить через них. Нагрівальні елементи агрегату мають досить високу потужність, щоб встигнути на ходу зробити гарячою воду для побутових потреб. Завдяки компактним габаритам проточні бойлери можна розмістити практично де завгодно, вони без проблем вписуються в невеликі приміщення. Їх можна заховати під раковиною, в шафці на кухні, а деякі моделі (з краном) можна встановити прямо на місці змішувача. Для ванної можна придбати агрегат з лійкою, щоб було зручніше приймати душ.

Проточні бойлери використовуються здебільшого для локального нагріву на конкретних точках, рідше – для нагріву води відразу на кілька кранів. Вони добре виконують роль додаткових джерел гарячої води, наприклад, у готелях, побутівках, майстернях, ефективні на дачах та інших об’єктах із нерегулярною витратою води.

Переваги

  1. Нагрівання води здійснюється тільки тоді, коли вона вам дійсно потрібна.
  2. Споживання електроенергії відбувається безпосередньо під час нагрівання.
  3. Відсутні будь-які обмеження щодо кількості гарячої води.
  4. Збільшена періодичність обслуговування.

Недоліки

  1. Подача води обмежується здебільшого температурою близько 40°С (якщо потужність приладу дасть змогу виробляти гарячішу воду, він споживатиме більше енергії).
  2. Висуваються особливі вимоги до електромережі – напруга має бути стабільною.
  3. Під час подачі води одночасно на кілька точок знижуватиметься напір і, як наслідок, температура потоку буде нестабільною.

Види бойлерів для будинку накопичувального типу відповідно до способу передавання тепла

Автономне виробництво гарячої води вимагає певних фінансових витрат, тому користувачі намагаються підібрати найбільш енергоефективне обладнання для своїх умов. Наскільки економічним виявиться в експлуатації ваш водонагрівач, залежить не тільки від того, скільки гарячої води ви використовуєте, а й від того, які види бойлерів для гарячої води ви оберете за способом нагріву – прямі й непрямі.

Принцип роботи бойлера прямого нагріву

Прямі водонагрівачі – найпопулярніше в побуті, офісах і комерційних цілях обладнання. Їхній устрій доволі простий: бак оснащується власним тепловим елементом (одним або кількома для підвищення продуктивності), який працює від газу або електрики. Він нагрівається сам, а потім передає температуру безпосередньо рідині.

Переваги

  1. Швидкість нагріву в таких бойлерів висока – готову порцію води можна отримати протягом 30 хвилин.
  2. Завдяки розширеному функціоналу є можливість більш точно адаптувати нагрів під свої потреби.

Недоліки

  1. Більш високі експлуатаційні витрати.

Конструкція бойлера з непрямим нагріванням

Бойлер непрямого нагріву – це бак, що працює спільно з центральним опаленням, у ньому не передбачено власного джерела тепла. Пристрої цього типу раціонально встановлювати в приватних будинках і промислових будівлях. У ролі нагрівального елемента всередині ємності встановлений трубчастий змійовик, що підключається до магістралі котельного обладнання. Таким чином, вода в баку нагрівається внаслідок теплообміну з гарячим теплоносієм із системи опалення, що протікає по змійовику.

Переваги

  1. Бойлер непрямого типу не витрачає електроенергію на виробництво теплої води, оскільки нагрівання відбувається виключно за рахунок опалення.
  2. Водогрійне обладнання сумісне з будь-якими системами – твердопаливними, газовими, електричними, оскільки теплоносієм є не паливо, а вода з опалювального контуру.
  3. Домогосподарство буде забезпечене гарячою водою всупереч відключенням світла.

Недоліки

  1. Пристрій ефективний тільки в період, коли опалюється приміщення.
  2. Через великі габарити можуть виникнути складнощі з установкою, а сам процес нагрівання відбуватиметься повільно.
  3. Через складну конструкцію прилад має збільшену вагу і потребує додаткової обв’язки під час підключення.

Комбіновані бойлери – універсальне обладнання для гарячої води

Якщо ви хочете максимально заощадити на нагріванні води, доцільно поєднувати різні види нагріву. Вигідний спосіб забезпечити гаряче водопостачання в будинку цілий рік – встановлення бойлера комбінованого нагріву. Обладнання дає змогу використовувати кілька джерел енергії: і ТЕНи, і систему опалення. Ви самостійно вирішуєте, який для вас найекономічніший режим роботи бойлера в поточний момент: в осінньо-весняний період можна використовувати тепло від опалювальної системи, а влітку – гріти воду електрикою.

Який бойлер краще купити для будинку: електричний чи газовий

Вибір між електричним і газовим водонагрівачем – це також більше питання економічності, ніж уподобань. Обидва механізми мають свої плюси і мінуси, тому під час ухвалення рішення про те, який тип водонагрівача вибрати, найважливішим чинником є найбільш доступне джерело живлення на вашому об’єкті.

Особливості електричних водонагрівачів

Сенс електробойлера полягає в тому, що під час увімкнення апарата по спіралі вбудованого електронагрівального елемента проходить струм, який завдяки опору перетворюється на тепло, що передається водному середовищу. Найчастіше в експлуатації можна зустріти саме електричні бойлери, оскільки майже кожне приміщення під’єднане до електромережі, і в усіх є це легкодоступне джерело. Монтаж приладу також доставляє не багато клопоту – не потрібно оформляти документи на установку, а також не потрібне підведення складних додаткових комунікацій. Якщо ваш вибір припав на моделі з мережевим типом живлення, слід враховувати, що бувають як накопичувальні, так і проточні види електричних бойлерів.

Переваги

  1. Електричні водонагрівачі мають широке розмаїття моделей і розмірів, з яких ви можете вибирати.
  2. Вартість бойлерів нижча, а встановлення з технічної точки зору простіше.
  3. Електро моделі набагато безпечніші в експлуатації.

Недоліки

  1. Вища собівартість нагріву, але незважаючи на постійне підвищення тарифів на світло, ви можете підлаштувати обігрів електробойлера таким чином, щоб він відбувався в той період доби, коли діє пільговий тариф.

Газові водонагрівачі та їхні нюанси

Газові нагрівачі використовують як паливо природний газ, тому їх можна встановлювати в тому разі, якщо є доступ до газової магістралі. Вода в таких пристроях прогрівається за допомогою теплообмінника, який зі свого боку гріється від газового пальника. Монтаж таких агрегатів досить складний і проводиться після спеціального дозволу від контролюючих служб. Підключення бойлера вимагає організації додаткового трубопроводу і окремої вентиляції для відведення викидів, що утворюються в процесі згоряння газу. Водонагрівачі на газу поділяються також на накопичувальні баки з високою місткістю і на проточні колонки.

Переваги

  1. Газові бойлери набагато економічніші та швидші в плані нагріву води порівняно з електричним обладнанням.
  2. Устаткування працює при збоях в електропостачанні.

Недоліки

  1. Імовірність витоку газу вища, ніж ризик виникнення будь-яких проблем з електробезпекою водонагрівача.
  2. Під час підключення бойлера доведеться більше попрацювати.

Бойлери та варіанти управління

Існує два типи управління бойлером. На корпусі водонагрівача з механічним регулюванням є поворотна ручка, за допомогою якої користувач абстрактно встановлює температуру нагрівання від мінімального до максимального рівня. Це надійний механізм, який рідко виходить з ладу. Електронне управління водонагрівачем дає змогу з точністю до градуса регулювати температуру нагріву і пропонує безліч додаткових функцій. Однак ці моделі дорожчі і забезпечують більш економічну роботу системи, але електроніка частіше схильна до збоїв.

Що потрібно, щоб знайти ідеальний пристрій

Водонагрівачі – це звичне для більшості користувачів обладнання, яке в будь-який момент може забезпечити гарячою водою. Коротко вивчивши основні види бойлерів і те, як вони працюють, ви зможете вибрати найкращий з представлених на нинішньому ринку водонагрівач для своїх потреб.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *