ОСТАННІ НОВИНИ

У львівській Фабриці повидла відкрили центр сучасного мистецтва

Наталя Дуляба

|

Після 8 років реконструкції у львівській Фабриці повидла, що на вул. Богдана Хмельницького, 124, врешті відкрили Jam Factory Art Center – центр сучасного мистецтва. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Новий мистецький об’єкт облаштували у будівлі колишньої Фабрики повидла, яку звели у 1872 році. Спочатку тут виготовляли алкогольні напої, а потім – фруктові й овочеві консервації.

Споруда є пам’яткою архітектури місцевого значення, тривали час вона стояла вже в аварійному стані. І в 2015 році її викупив австрійський історик, філантроп Гаральд Біндер, аби перетворити на центр сучасного мистецтва. Першою його ініціативою у Львові було створення Центру міської історії.

Відновлення Фабрики повидла тривало 8 років поспіль. Тут скрупульозно працювали над реставрацією усіх приміщень, а також максимально намагались зберегти кожну автентичну цеглину. Всі роботи фінансували приватним коштом, місто не вкладало грошей у цей проєкт.

«Я відчув, який потенціал криється в Україні та її людях. Так само, як і наука, мистецтво є важливим засобом глибоких роздумів для суспільства, особливо під час війни. Ми хотіли відкритись минулого року [2022], але через велику війну не змогли цього зробити. Але ми робимо це зараз, бо це унікальний проєкт у Львові та Україні загалом. Це мистецький центр, який поєднує в одному місці різноманітні арт-форми: візуальне мистецтво, театр, музику, перформанс. Це все сприяє до діалогу, який ми хочемо розвивати. Ми не хочемо, щоб нас сприймали як музей чи виставкову залу, а бути місцем зустрічі, навчання, дискутування, обміну досвідом», – розповів Гаральд Біндер, засновник Jam Factory Art Center.

Jam Factory Art Center є місцем для критичної рефлексії через культуру. Тут облаштували шість окремих просторів площею понад 3500 м кв: виставкові зали, театр, зала для різних подій, авдиторіум. Також тут є кафе, бар, крамниця, три тераси, офісні приміщення та велике сучасне бомбосховище.

Як додають у пресслужбі ЛОВА, вхід на територію комплексу вільний, винятками є окремі події та виставки. Під час дводенного відкриття Jam Factory Art Center 17-18 листопада тут збиратимуть 1 млн грн на забезпечення однієї з українських інженерно-саперних груп.

18 листопада в закладі відкривають першу виставку «Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми» під кураторством Катерини Яковленко, Наталії Маценко та Бориса Філоненка. Тут можна буде побачити роботи українських митців під час воєнних 2022-2023 років, а також у довшому хронологічному ракурсі – від ХІХ століття до сьогодення.

Виставка побудована за принципом новел та об’єднує твори на двох дистанціях – між теперішнім і минулим та між персональними переживаннями й досвідами воєнного часу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *