ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові демонтують «пам’ятник Терешковій»

Наталя Дуляба

|

Пам’ятник космонавтиці на вул. Виговського у Львові, відомий як «пам’ятник Терешковій», таки демонтують найближчим часом. Про це повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

«Памʼятник на вул. Виговського (більш знаний як памʼятник Терешковій) буде демонтовано. Завершуємо підготовку всіх документів для проведення робіт», – сповістив він.

Посадовець додав, що демонтаж пам’ятника планують провести найближчим часом.

Зазначимо, що пам’ятник космонавтиці встановили у 1980-х у сквері на вул. Івана Виговського, тоді – вул. Терешкова. Вулиця тоді була названа на честь Валентини Терешкової – радянської космонавтки, а нині – депутатки Держдуми РФ від партії «Єдина Росія», яка проголосувала за анексію Криму. Відповідно, пам’ятник у Львові теж уособлювали з її іменем.

Сама скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам’ятник візуально виглядає ідеологічно нейтральним, у 1990-х роках його так і не демонтували.

Про знесення «пам’ятника Терешковій» у Львові говорили у 2015 та 2017 роках. Його навіть хотіли перевезти у Ярославль (Росія), звідки родом радянська космонавтка. Проте до цього так і не дійшло. У мерії пояснювали, що скульптура не підпадає під закон про декомунізацію, тож може надалі стояти.

Зараз, наприкінці 2023 року, коли у Львові посилилась «декомунізація», цей пам’ятник врешті вирішили демонтувати. Чому громадськість вимагає знести його, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *