ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська політехніка відхрестилась від заяв мовознавиці Фаріон

Андрій Котенський

|

Кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, заслуговує найвищої поваги і вдячності. Про це заявив Національний університет «Львівська політехніка», коментуючи скандальне інтерв’ю науковиці Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій, в якому мовознавиця та ексдепутатка заявила, що що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою.

У Львівській політехніці заявили, що поважають усіх воїнів не залежно від віросповідання чи мови спілкування, проте вони не несуть відповідальності за своїх учасників академічної спільноти поза межами закладу.

«У лавах українських захисників воюють наші студенти, викладачі, працівники, випускники. Беззаперечно, кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, заслуговує найвищої поваги і вдячності. І це – непорушна позиція нашого університету… Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом», – йдеться у заяві вишу.

Зазначимо, що напередодні мовознавиця й ексдепутатка Ірина Фаріон в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж військовослужбовців.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся у поліцію та СБУ через заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових.

Примітно, що після шквалу обурення, який висловлюють українці у соцмережах з цього приводу, Ірина Фаріон заявила: рада, що її «ненавидять раби, а поряд є сильні і вільні люди».

Нагадаємо, 59-річна мовознавиця Ірина Фаріон зараз є професоркою Львівської політехніки, докторкою філологічних наук. З 2012 по 2014 роки була народною депутаткою України від «Свободи», чинна членкиня політради партії.

У молодості була членкинею Комсомолу та Комуністичної партії Радянського Союзу. На запитання журналістів про цю сторінку своєї біографії Ірина Фаріон відзначилась легендарною фразою: «Орлиці не сповідаються перед гієнами».

Ірина Фаріон досить часто видає скандальні заяви. Зокрема у березні цьогоріч в інтерв’ю Еммі Антонюк вона заявила, що трагедія в Маріуполі – це нібито «карма» і наслідок поведінки маріупольців. Також Фаріон засуджувала представників ЛГБТ, бо їхні погляди є «неприродними».

Фото: РБК

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *