ОСТАННІ НОВИНИ

Депутат-сепаратист із Миколаївщини отримав 15 років тюрми

Наталя Дуляба

|

Ексдепутат Миколаївської міськради, який шпигував на користь Росії та розробляв концепцію створення фейкової «Миколаївської народної республіки», відсидить 15 років за ґратами. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Зловмисником є ексдепутат Миколаївської міськради, якого на початку повномасштабного вторгнення Росії завербував кадровий співробітник Головного управління Генштабу ЗС РФ (відомий як ГРУ).

За вказівкою агресора зрадник збирав розвіддані про місця базування в регіоні підрозділів Збройних Сил України, СБУ та Національної поліції.

Згодом він отримав завдання розробити концепцію так званої «Миколаївської народної республіки», яку окупанти планували створити при захопленні області. За задумом Кремля, призначені гауляйтери мали звернутися до Путіна з проханням щодо «приєднання» Миколаївщини до складу РФ.

При створенні фейкової «республіки» російська воєнна розвідка обіцяла своєму агенту керівну «посаду» у лавах місцевої окупаційної адміністрації.

Для виконання ворожого завдання зрадник підготував фейкове «обґрунтування» для створення так званої «МНР», яке збирався відправити на погодження до Москви. Втім спецслужби завадили цьому, спіймавши сепаратиста на початку літа 2022 року.

Також встановлено, що після закінчення депутатської каденції в міськраді ще до початку повномасштабного вторгнення РФ фігурант очолив кафедру в Миколаївському інституті права Національного університету «Одеська юридична академія».

Саме тому після окупації він мав би публічно виступити нібито від імені місцевих освітян на підтримку окупантів та проголосити про створення фейкової «МНР».

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Найближчі 15 років зрадник проведе у тюрмі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *