ОСТАННІ НОВИНИ

Секта «АллатРа» поширювала проросійські наративи і закликала бомбити Україну, – СБУ

Наталя Дуляба

|

Спецслужби спільно з правоохоронцями викрили на антиукраїнській і підривній діяльності міжнародну злочинну організацію «АллатРа», яка діяла під прикриттям релігійного «місіонерства». Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

У результаті багатоетапної спецоперації у Києві та інших регіонах України заблоковано підривну діяльність понад 20 осередків «АллатРи», які діяли на користь російських спецслужб.

Під виглядом «місіонерства» учасники релігійної секти виправдовували збройну агресію РФ та публічно просували кремлівську ідею про створення «союзу слов’янських народів» під керівництвом Москви.

Фігуранти організували чітку ієрархічну структуру та власні «представництва» в кожному обласному центрі України. Ці осередки «АллатРа» масово закликали місцевих жителів приєднуватися до секти та розповсюджувати ідеї Кремля.

Для пошуку однодумців та поширення проросійських поглядів фігуранти створили власний YouTube-канал, який налічує майже пів мільйона користувачів.

Також організатори «АллатРа» запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, Telegram-каналів та сторінок у соцмережі «ТікТок». Там вони публікували пропагандистські дописи та відео, просуваючи прокремлівські наративи через ідеї так званого «благотворчого суспільства».

«Серед іншого вони агітували за те, щоб російські окупанти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст», – кажуть в СБУ,

У ході розслідування отримано беззаперечні докази вини керівництва та активних учасників «АллатРа». Зокрема, ось запис телефонної розмови лідера сектантів із одним із учасників організації:

За даними слідства, лідери угруповання незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року, використовуючи підроблені документи про зняття з військового обліку. Перебуваючи в одній із європейських країн, вони дистанційно продовжували керувати своєю злочинною організацією в Україні.

Ініційована експертиза підтвердила факти підривної діяльності «АллатРа» на користь Росії.

Крім того встановлено, що за час свого існування проросійська секта створила власні «філії» на території РФ, Білорусі та ще декількох країн Європи, Центральної Азії та США.

Під час обшуків в «осередках» секти та у помешканнях фігурантів на Київщині, а також у Львівській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Сумській та Харківській областях виявлено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, літературу, документи та інші докази незаконної діяльності.

На підставі зібраних доказів керівництву та учасникам «АллатРа» готуються оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1, ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ст. 436-1 (пропаганда комуністичного тоталітарного режиму);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування для встановлення всіх учасників злочинної організації та притягнення їх до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Довідково: За даними з відкритих джерел «АллатРа» – це міжнародний громадський рух, заснований у 2011 році в Україні, який «подекуди розглядається як новітній релігійний рух та окультна секта». Активність учасників проєктів організації спостерігається начебто у більшості країн світу.

8 серпня 2023 року Генпрокуратура РФ визнала небажаною в Росії діяльність цього релігійного руху.

Рух «АллатРа» неодноразово критикували за проросійські погляди. На думку авторів публікації на сайті «Слово і діло» одним із лідерів руху був Олег Кулініч, голова СБУ в АР Крим, звинувачений у державній зраді України на користь Росії. Також ЗМІ писали, що до секти міг належати ексголова СБУ Іван Баканов. Офіційних підтверджень цьому немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *