ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові врятували дитину, патологія у якої спровокувала крововилив у мозок

Наталя Дуляба

|

Львівські хірурги врятували немовля із рідкісною вродженою аномалією, що спровокувала кишкову непрохідність та важкий крововилив у мозок. Про це Львівському порталу повідомили у Дитячій лікарні святого Миколая.

Проблеми з кишківником почалися в Даринки відразу після народження. Дівчинка зригувала материнське молоко, а її животик щоразу здувало. Обстеження показало кишкову непрохідність, яку спричинила хвороба Гіршпрунга – рідкісна вада кишково-шлункового тракту, що трапляється в 1 з 5000 немовлят.

«При такій патології частина товстої кишки не має нервових закінчень, тому м’язи в цій ділянці напружуються, а сама кишка звужується. Іноді у діток з такою патологією здорова частина кишківника починає працювати значно інтенсивніше. Так розвивається кишкова непрохідність, як у випадку Даринки. Тож стан дівчинки погіршувався буквально щогодини», – кажуть медики.

Хірургам довелось невідкладно виводити стому, щоби немовля могло випорожнитись. Паралельно в дитини стався крововилив у головний мозок. Причина цьому – фізіологічні особливості новонароджених: якщо розвивається важке локальне захворювання, в мозку дитини на рівні шлуночків відбуваються зміни у нервових зв’язках, що спричиняє крововилив.

Близько місяця дівчинку рятували й виходжували спеціалісти відділення реанімації новонароджених, а згодом – патології новонароджених.

Коли Даринці полегшало і вона почала самостійно їсти, її відпустили додому. Впродовж чотирьох місяців дівчинка мала зміцніти та набрати вагу, аби хірурги могли провести наступну операцію.

Днями лікарі видалили дитині частину непрохідної кишки. Зараз Даринка почувається добре. Вона повернулася додому та продовжує відновлюватись. Через місяць на неї чекає ще одне втручання – лікарі ліквідують їй стому, аби маля могло самостійно випорожнятись.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: лікарня святого Миколая

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *