ОСТАННІ НОВИНИ

Через спалах гепатиту в одній з областей України ввели надзвичайну ситуацію

Наталя Дуляба

|

Через спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію. У лікарні лежать більше 140 людей. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Станом на 31 жовтня у лікарнях на Вінниччині із гепатитом А лежать 144 пацієнти, 32 дорослих і 10 пацієнтів уже виписали. Що саме стало причиною спалаху, наразі достеменно не відомо, триває епідрозслідування.

«Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах», – сказав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Відтак обласна комісія ТЕБ і НС визначила спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині як надзвичайну ситуацію. У регіоні посилили протиепідемічні заходи: тимчасово заборонено продаж товарів домашнього виробництва на ринках і ярмарках, посилено контроль за дезінфекцією й прибиранням громадського транспорту, базарів.

У Вінниці продовжується дистанційне навчання, яке стосується також і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків.

Наразі лікарі-епідеміологи обстежують працівників епідемічно небезпечних сфер. Йдеться про ринки та підприємства з виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєктів централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом. Дотепер визначено щонайменше чотири можливі фактори, які вказують на джерело інфекції. Фахівці опрацьовують кожен із них.

У Вінницькій в області триває вакцинація медиків, лікарів «швидкої» та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади почали щепити близьке оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом.

Також для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Як наголошують у Центрі громадського здоров’я, до завершення епідеміологічного розслідування мешканцям Вінницької області слід дотримуватися профілактичних заходів:

  • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • не купувати продукти на стихійних ринках
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки.

Гепатит А –  це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Ця недуга може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків.

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких, негайно звертайтеся до сімейного лікаря!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *