ОСТАННІ НОВИНИ

Російські спецслужби вербували підлітків для антисемітських провокацій у Львові та інших містах

Наталя Дуляба

|

Російські спецслужби через Telegram вербували українських підлітків для здійснення провокацій і підривів на пам’ятних меморіалах, присвяченим жертвам Голокосту, у Львові, Дніпрі, Вінниці та на Житомирщині. Про це Львівському порталу повідомили в Службі безпеки України.

Встановлено, що спецслужби РФ завербували групу українських школярів віком 13-17 років через спеціально створений молодіжний праворадикальний Telegram-канал.

Російські адміністратори цього каналу, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали підлітків до вчинення актів антисемітизму у їхніх населених пунктах. Зокрема, такі провокації хотіли провести на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

Відповідно до задуму спецслужб РФ діти мали розписувати образливими словами пам’ятні місця та підривати там саморобні вибухові пристрої. При цьому росіяни пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та відеозвіти вчинених провокацій.

«Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби «розганяли» у закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України… Завдяки вербуванню неповнолітніх українських юнаків спецслужби РФ намагалися розпалити антисемітські настрої», – кажуть в СБУ.

У Дніпрі, Львові та Вінниці учасниками підконтрольного РФ Telegram -каналу виявилися четверо школярів. Задокументовано, як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Так, на Житомирщині викрито 15-річного школяра з міста Радомишль, якого представники країни-агресора тривалий час психологічно «обробляли» у мережі. Від юнака вимагали нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків, розташованих на території області.

Пізніше аналогічні провокативні зображення було виявлено на стінах декількох приватних будинків.

Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявлено комп’ютери та мобільні телефони із фотографіями-звітами провокацій на користь Росії, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки.

«Закликаємо батьків бути пильними, щоб запобігати впливу ворожих спецслужб на українських дітей. Також просимо не піддаватися на провокації та сприяти правоохоронним органам у встановленні організаторів, виконавців і пособників злочинних дій», – наголошують в СБУ.

Наразі за всіма викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);
  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *