ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують на «Лістівські дні» в Органному залі

Андрій Котенський

|

До Дня народження угорського композитора Ференца Ліста Львівський органний зал готує два концерти з особливими програмами. 22 жовтня звучатиме віртуозний цикл «Трансцендентні етюди», а 28 жовтня – транскрипції Ліста. Обидві програми виконає соліст Органного залу, піаніст Андрій Макаревич. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

«Трансцендентні етюди» – цикл з 12 фортепіанних творів, написаних Ференцем Лістом в 1852 році. Цікавим є факт, що один з етюдів має назву «Мазепа». Україна зіграла велику роль в житті Ліста. Віртуозний піаніст перебував на наших землях з 1847 по 1848 рік, дав багато концертів і відвідав 11 міст, у тому числі – у Львові. Його подорож Україною принесла йому велике кохання – Кароліну Вітгенштейн. Тут він написав цикл п’єс «Колоски у Воронинцях», дитячі п’єси.

«Трансцендентні етюди» – це блиск, міць, розмах, передача найтонших нюансів почуттів за допомогою роялю. Тут стирається грань між виконавцем та музикою. Щоб зіграти всі 12 етюдів поспіль, необхідна неабияка витримка, майстерність та навіть фізична сила. Андрій Макаревич із трансцендентними етюдами на «ти». Піаніст вже виконував увесь цикл у Львові. Та й взагалі творчість Ліста Макаревичу надзвичайно близька, у репертуарі піаніста багато довершених лістівських творів. Саме завдяки Макаревичу в Україні вперше прозвучав Третій концерт для фортепіано з оркестром Ліста.

У другому концерті 28 жовтня Андрій Макаревич виконає фортепіанні транскрипції, створені Ференцом Лістом.

Завдяки своїм оригінальним аранжуванням, багато з яких народилися з імпровізації, Ліст виконував на роялі найяскравіші симфонії, увертюри, оперні сцени та камерну музику геніїв минулих епох та сучасників. Свого часу така креативність та запаморочлива техніка Ліста приводила публіку у цілковитий захват. На концерті звучатимуть транскрипції творів Вольфганга Амадея Моцарта, Людвіга ван Бетовена, Франца Шуберта, Фридерика Шопена, Гектора Берліоза та Вінченцо Белліні.

Вражаюча віртуозність, яскраві поетичні образи, ремінісценції передасть за допомогою роялю Андрій Макаревич.

Квитки на обідві події можна придбати на сайті kontramarka.ua.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *