ОСТАННІ НОВИНИ

Суд оголосив вироки п’ятьом «беркутівцям» у справі розстрілів на Майдані

Ольга Денисяка

|

Святошинський райсуд Києва 18 жовтня визнав винними «беркутівців» у розстрілі протестувальників під час Революції Гідності 20 лютого 2014 року. Про це повідомляє hromadske.

Згідно з вироком, винуватими у масових вбивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, визнали:

  • Олега Янішевського. Йому суд призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Також його позбавили спеціального звання «підполковник міліції».
  • Павла Аброськіна та Сергія Зінченка. Їм суд призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років, з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Їх позбавили спеціального звання «сержант міліції».

Олега Янішевського також визнали винним у вбивстві та тілесних ушкодженнях із необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею у звʼязку з закінченням строків давності.

У перевищенні службових повноважень визнали винуватим Олександра Маринченка. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, позбавивши на два роки права займатися правоохоронною діяльністю.

За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали. Також суд за всіма статтями обвинувачення виправдав колишнього міліціонера Сергія Тамтуру.

Зазначимо, що суд враховував у строк покарання Маринченку строк перебування під вартою у розрахунку 1 день попереднього ув’язнення за 2 дні позбавлення волі. Таким чином, він уже відбув основне покарання.

Сторона обвинувачення заявила, що оскаржуватиме вирок у повному обсязі.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року в Києві тривало протистояння активістів та силовиків. Під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще майже сотня — дістали поранення. 

Судовий розгляд тривав майже 6 років: з травня 2016 року до листопада 2022 року. З того часу, майже рік, суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті. За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

Усіх п’ятьох обвинувачених у 2019 році обміняли на українських полонених. У лютому 2020-го Олександр Маринченко і Сергій Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *