ОСТАННІ НОВИНИ

Українців «вербували» на купівлю ліків кустарного виробництва

Наталя Дуляба

|

Щонайменше з десяток українців ошукали шахраї, продавши «ліки» від гіпертонії та болю в суглобах, виготовлені кустарним способом у гаражі в Києві. При цьому на покупців здійснювали психологічні методи впливу. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Йдеться про схему продажу «ліків» невідомого походження та масштабну схему їхнього збуту через кол-центр.

Встановлено, що кол-центр функціонував у Житомирі. Для цього організатор взяв в оренду житловий будинок і найняв десять працівників, серед яких були й неповнолітні. Усіх їх навчали тонкощам психологічного впливу на клієнтів.

Препарати для «лікування» гіпертонії та суглобів широко рекламували у соцмережах. Контакти тих, хто вподобав рекламу, працівники кол-центру відслідковували за допомогою спеціальної програми. Після цього вони телефонували людям, видаючи себе за лікарів, і переконували купити «ліки». Препарати відправляли поштою накладним платежем. Вартість упаковки пігулок чи тюбику гелю сягала до 2000 грн.

Як уточняють у Нацполіції, серед потерпілих була й 67-річна пенсіонерка, яка придбала у «медиків» фірмовий гель для суглобів вартістю близько 1800 грн. Після його тривалого використання обіцяного лікувального ефекту жінка так і не отримала, тож звернулася до поліції.

За даними слідства, пігулки та гелі аферисти виготовляли просто у гаражі в Києві. Там, а також на орендованих складах на спецобладнанні фасували і пакували ці препарати. Загалом виготовленням, фасуванням та пересилкою «лікарських засобів» займалися сім працівників.

Як вдалося з’ясувати, з початку 2023 року шахраї продали значну кількість таких «ліків». Зараз відомо про більше десятка потерпілих громадян з різних куточків України, які придбали такі препарати та безрезультатно «пролікувалися» ними. Точну кількість постраждалих ще встановлюють, однак у правоохоронців є підстави вважати, що їх є кілька десятків.

Самі препарати скерували на експертизу, аби встановити, що саме зловмисники продавали під виглядом лікарських засобів.

Під час обшуків у кол-центрі, помешканні організатора, гаражах та на складах виявили та вилучили ящики з упаковками пігулок та гелів, спецобладнання для їхнього фасування і пакування, майже 5 млн грн готівки у різних валютах, документи, банківські картки, комп’ютерну техніку та інші докази протиправної діяльності.

Деталей про особу організатора схеми поліцейські не називають, але додають, що йому вже оголосили підозру за ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Наразі вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу. Слідство триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *