ОСТАННІ НОВИНИ

Укрзалізниця запустила потяг Львів–Рава-Руська–Варшава

Андрій Котенський

|

У неділю, 15 жовтня, у перший рейс вирушив новий міжнародний поїзд зі Львова до Варшави, із пересадкою у Раві-Руській. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації.

Відтепер мешканці Львова, Івано-Франківська, Стрия, Коломиї, Калуша, Брюхович та Жовкви, зробивши одну зручну пересадку у Раві-Руській, можуть доїхати до Варшави або Любліна. Із цих населених пунктів до Рави-Руської курсує сучасний дизель-поїзд українського виробництва з доступом до Wi-Fi через Starlink.

На станції Рава-Руська пасажири здійснюють пересадку з поїзда української ширини колії (1520 мм) на поїзд польського перевізника SKPL європейської  колії (1435 мм), аналогічна пересадка здійснюється у зворотному напрямку.

За рейс в одному напрямку послугою може скористатись 200 пасажирів, які мають на вибір місця 1-го та 2-го класу.

«Розвиток комфортних пересадкових маршрутів дозволяє збільшувати пропозицію. Ефективність такої логістики довів маршрут Київ–Хелм–Варшава, який має майже 100% заповненість. Сподіваємося, що нові поїзди Львів–Рава-Руська–Варшава не будуть винятком. На рейси першого тижня цього поїзда вже продали 70% запропонованих квитків. Дякуємо нашим пасажирам, які обрали для подорожі цей новий маршрут. У найближчих планах міжнародний поїзд Чоп–Прага, а також працюємо над маршрутом Перемишль–Берлін», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Залізничне пасажирське сполучення між Україною та Польщею через Рава-Руську було припинене близько 18 років тому, через розвиток авіасполучення та відсутність попиту пасажирів на цей маршрут. Однак війна і закриття повітряного простору над Україною внесли свої корективи, адже перетин кордону наразі можливий лише на наземному транспорті.

Для відновлення сполучення Рава-Руська–Варшава залізничники минулого року провели капітальний ремонт євроколії завдовжки 8 км від Держкордону до Рава-Руської, а також реконструювали залізничний вокзал у Рава-Руській для можливості проведення митного та прикордонного контролю.

«Дякую «Укрзалізниці» та Рава-Руській і Добросинсько-Магерівській громадам, за чиї кошти упродовж 2022 року на ділянці Рава-Руська–Гребенне відновили євроколію. Завдяки цьому ми змогли продовжити реалізацію масштабного проєкту «Євроколія Варшава–Львів», який шість років був замороженим. Львів, Івано-Франківськ, Калуш, Долину Моршина, Стрий і Жовкву. Усі ці міста тепер мають зручне щоденне зʼєднання з Любліном та Варшавою. Відновлене сполучення дозволить пасажирам з української і польської сторін комфортно добиратися пункту призначення, оминаючи автомобільні пункти пропуску. Приємно також, що завдяки цьому проєкту «ожив» залізничний пункт пропуску у Раві-Руській, який не працював понад 20 років. Тут зробили ремонт, розмістили пункти митного та прикордонного контролю, відкрили касу міжнародного продажу», – повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Очільник області додав, що цьогоріч Львівщина також очікує на реалізацію другого етапу проєкту «Євроколія Варшава – Львів».

«Він передбачає розробку і виготовлення проєктно-кошторисної документації на відновлення залізничного сполучення європейською колією на ділянці Рава-Руська – Брюховичі», – поінформував Максим Козицький.

Час у дорозі від Львова до Варшави становить близько 9 годин, вартість — від 1188 гривень. Квитки на всі рейси доступні для придбання в застосунку Укрзалізниці та касах вокзалів.

Довідково

Поїзд №867 Коломия – Рава-Руська відправляється з Коломиї о 4:20, прибуває до Львова о 8:30, до Рави-Руської – о 9:58, а поїзд №767 Рава-Руська–Варшава відправляється з Рави-Руської об 11:00 і прибуває до Варшави о 17:29.

У зворотному напрямку, з Варшави, поїзд №768 відправляється о 21:45, прибуває до Рави-Руської о 5:15, з Рави-Руської поїзд №867 відправляється о 6:15 і прибуває до Львова о 7:45.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *