ОСТАННІ НОВИНИ

У наметовому містечку ромів біля Львова облаштували школу і видаватимуть паспорти

Наталя Дуляба

|

У лісосмузі біля Львова, де мешкають роми, облаштували наметову школу, де навчатимуть дітей та дорослих, а також готуються проводити паспортизацію. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті культури, національностей та релігій Львівської ОВА.

Йдеться про поселення ромів у лісосмузі біля Зимної Води. Тут представники ромської національності тривалий час живуть у наметах.

З ініціативи римо-католицького священника Гжегожа Драуса, який донедавна був настоятелем парафії у сусідній Солонці, у поселенні ромів вирішили облаштувати наметову школу.

Як уточняють у Львівській архідієцезії РКЦ в Україні, отець Гжегож Драус вже протягом року приїжджає у табір ромів з допомогою та катехизацією. А тепер для повноцінного навчання дітей та дорослих тут встановили школу-намет. Її назвали «Алав», що означає «слово» мовою українських ромів.

Навчання у цій наметовій школі проводитимуть педагоги театру «Еммануїл» ім. Кароля Войтили, що діє при парафії св. Йоана Павла ІІ у Солонці.

9 жовтня у таборі організували спільний обід, після якого священнослужителі разом з архієпископом львівським Мечиславом Мокшицьким освятили саму школу-намет, а також тенти-будинки ромів.

«Одна матір сказала, що її діти ще нехрещені. Тож на її прохання архієпископом спонтанно охрестив двох малих діток подружжя, Авраама та Марію, святою водою. Хресним батьком став отець Гжегож Драус», – йдеться у повідомленні.

Водночас у Львівській ОВА додають, що разом із Благодійним фондом «Регіон Карпат NEEKA Ukraine» реалізовують спільний проєкт щодо паспортизації представників ромської національної спільноти. Під час освячення школи-намету вдалося зібрати інформацію від мешканців поселення для опрацювання та подальшої видачі їм документів.

«Такі зустрічі свідчать, що бар’єри та обмеження у наших головах, а життя людей можна починати змінювати на краще вже тут і зараз», – додають в обласній адміністрації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА, РКЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *