ОСТАННІ НОВИНИ

Велика рідкість: деталі про землетрус у Словаччині, який відчули аж у Львові

Наталя Дуляба

|

Землетрус, який 9 жовтня стався у Словаччині, відчули аж у Львові. Востаннє таке було у 1778 році. Попередньо потужність цих поштовхів на Львівщині оцінюють не більше, ніж у 2,5 бала. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Щодо невеликого землетрусу, який напередодні могли відчувати жителі Львівщини у різних районах області. Поспілкувався зі сейсмологом з 50-річним досвідом Романом Пронишиним. Фахівець каже: те, що землетрус в районі міста Гуменне у Словаччині відчули і жителі Львівської області – велика рідкість. Востаннє таке було ще у 1778 році», – сповістив він.

За словами експерта, для Львівської області найбільш імовірно відчувати землетруси зі зони Вранча (Румунія). Найсильніші поштовхи, які доходили до Львівщини як наслідок землетрусу у цій зоні, були у березні 1977 року. Тоді в регіоні фіксували до 4-5 балів за 12-бальною шкалою MSK-64.

Землетрус, який відчули у Львові та області ввечері 9 жовтня, відчувався значно слабше. Сейсмологам ще треба провести цілу низку досліджень, але попередньо потужність поштовхів вони оцінюють не більше, ніж у 2,5 бали.

Загалом Львівщина розташована у відносно спокійній сейсмічній зоні. Тож на території області землетрусів, потужніших за 5 балів, практично не було.

Водночас Роман Пронишин пояснює: землетруси на планеті трапляються часто. При цьому вони мігрують. Спрогнозувати, де точно буде наступний, фахівці не можуть, але вони постійно спостерігають за сейсмічно активними зонами.

Нагадаємо, ввечері 9 жовтня частина львів’ян відчула поштовхи, схожі до землетрусу. Причиною цьому справді став землетрус, який виник у Словаччині. Його магнітуда становила майже 5 балів (із 10) за шкалою Ріхтера.

Найбільш відчутним землетрус був на Закарпатті. Це вже був третій землетрус у поясі гірських хребтів Карпат.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *