ОСТАННІ НОВИНИ

Платив мільйони «ДНР», а сам переховувався на Київщині: СБУ затримала бізнесмена

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили і затримали бізнесмена, який профінансував бойовиків так званої «ДНР» на 15 млн грн, а сам переховувався на території Київщини. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Йдеться про гендиректора ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки на Донеччині, який обвинувачують у фінансуванні терористичної організації «ДНР».

Встановлено, що напередодні повномасштабної війни зловмисник перерахував до «бюджету» бойовиків у гривневому еквіваленті 15 млн грн.

За даними слідства, після захоплення міста у 2014 році підприємець продовжив займатися бізнесом в окупованій частині регіону. Для цього завод продавав обладнання в Україну через підставні фірми, зареєстровані в нашій державі. За документами товар йшов із Таганрога, але його фактично завозили з Макіївки через Ростовську область.

Разом із фігурантом справи працювали ще й спільники. Таким чином до початку повномасштабного вторгнення РФ їм вдавалось обходити обмеження, запроваджені на торгівлю із захопленими підприємствами на сході України.

Щоб реалізувати оборудку, її учасники створили мережу підконтрольних комерційних структур у Вінницькій, Житомирській, Київській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також у Росії.

Велику частину одержаних «прибутків» ділки перераховували до «бюджету ДНР» як сплати «податків і зборів». «Транзакції» здійснювали через підсанкційні банки в РФ і у тимчасово окупованому Донбасі. У подальшому ці гроші ватажки бойовиків направляли на фінансування окупаційних угруповань країни-агресора, які воюють на східному фронті.

Встановлено, що сам організатор «схеми» ще до 24 лютого 2022 року виїхав на Київщину, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя. Однак правоохоронці викрили його злочинну діяльність та затримали. Також викрито його спільників у Вінниці, Житомирі, Києві, Дніпрі та Запоріжжі.

Під час десятків обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів виявлено:

  • печатки компаній, чорнові записи та документацію, які використовували в оборудці;
  • комп’ютери та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Наразі організатору нелегального бізнесу оголосили підозру за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників злочинної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *